0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

En bergvärmepump är ju sett som ett kostnadseffektivt sätt att värma upp ens hem, och vi håller helt med. Men det börjar som en ganska stor investering, på över 100.000kr.

Men poängen är ju att du ska spara pengar på det i slutändan, så därför är det ju viktigt att den har lång livslängd.

Så hur lång är livslängden på en bergvärmepump?

Bergvärme

Det varierar aningen. Äldre bergvärmepumpar brukar allmänt sätt sägas överleva cirka 15-20 år, men nyare varianter kan klara sig upp till 30 år. Men redan efter ungefär 10 år bör du ha fått tillbaka din investering.

Men det är inte hela historien. Det finns flera faktorer som spelar in. En av dom är att själva borrhålet är korrekt dimensionerat, och att storleken på bergvärmepumpen är rätt.

Om något är feldimensionerat kan bergvärmepumpen behöva arbeta för hårt, och livslängden blir kortare.

Vad händer i slutet av bergvärmepumpens livscykel?

Vad som är värt att nämna är att det som egentligen slutar fungera efter ett tag är kompressorn inne i bergvärmepumpen, och om allt annat fungerar bra så kan du köpa en ny sådan för cirka 20.000kr.

Annars rekommenderas du att köpa en ny bergvärmepump, och om du börjar spara efter att du fått tillbaka pengarna på den första bergvärmepumpen, så bör den andra investeringen gå ganska smärtfritt.

Dessutom behöver du inte borra igen. Själva borrhålet har från 50 år till obegränsad livslängd, beroende på olika faktorer med terrängen, så som berggrund och djup.

Första gången du köper en bergvärmepump med installering betalar du ungefär 55% för pumpen, 30% för borrningen, och 15% för installationen.

Därav blir det billigare alla kommande gånger, och som tidigare nämnt kan hålet hålla väldigt, väldigt länge.

Så överlag är en bergvärmepump en väldigt klok investering för dom som vill sänka sina energikostnader. Hör av dig till e-klok på 0171 – 66 30 20 eller info@e-klok.se för fler frågor kring bergvärme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.