0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pax ventilation

Pax ventilation

För några inlägg sedan så skrev vi om ventilation och Pax Eos, och varför den är så otroligt bra på att återanvända den varma luften i ditt hem (med vad som kallas ftx ventilation), och varför det är så viktigt om du vill sänka din energiförbrukning.

Vi drog en jämförelse med ett annat ventlationsystem, Pax Calima, som är mer av ett vanligt ventilationssystem utan återanvändning av den varma luften.

Och givetvis ska vi ta en titt närmre på Pax Calima också, och alla dess fördelar!

Olika ventilationssystem

Vi använder många sorters ventilationssystem i Sverige idag och att använda ventilationsfläktar är ett av dom absolut vanligaste, något som har använts väldigt länge.

Att använda självdrag var väldigt vanligt tills vi upptäckte att en fläkt helt enkelt accelererade det jobbet, och gjorde det mer effektivt. Därmed började vi använda mekanisk frånluft.

Och fläktar började precis som namnet föreslår med att helt enkelt snurra och suga ut luften ur ett område.

Men idag är mekanisk frånluft väldigt, väldigt effektivt och Pax har verkligen visat vad man kan få ut av en ventilationsfläkt.

Pax fläkt Calima

Den smarta fläkten

Först och främst så anpassar den sig efter mänskligt beteende. Den beter sig annorlunda när du är hemma och när du är ute, och framför allt när du skapar luftfuktighet i hemmet.

Den har 3 lägen. Dom fungerar såhär:

Den börjar på vad som kallas ett grundflöde, vilket mer specifikt ligger på 30m3 /h. I detta läge arbetar den på ett lågt varvtal.

Via en ljussensor aktiveras mellanhögt varvtal, och det ökar till 60m3 /h.

Och via en fuktsensor (eller via en manuell strömbrytare) aktiveras högt varvtal på 95 m3 /h.

15 minuter är eftergångsperioderna för dessa nivåer.

Så detta innebär att Pax ventilationsfläkt går på grundnivå när du inte är hemma, och håller luften ren under dagens gång. När du kommer hem och tänder lampan så aktiveras mellanläget, och fläkten jobbar hårdare för att hålla luften ren.

Och när du tar en dusch, eller luftfuktigheten ökar på annat sätt, så sätter fläkten igång på full fart för att rensa luften.

När fukten är bortventilerad så går Calima ner till ett lägre varvtal.

Utöver det så kan du styra allting genom appen, där du kan se värden på din luft, samt tidsinställda hur fläkten ska fungera och när. Bara några av inställningarna är ljuskänslighet, startfunktion, forcerad ventilation, eftergångstid och flödesjusteringar.

Detta gör Calima till en väldigt smart ventilationsfläkt, och överlag en väldigt bra produkt. Pax är ett svenskt märke, och fungerar bra under svenska förhållanden. Den är tyst och effektiv, och vi rekommenderar den starkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.