0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollen

Pollen

Symptom på pollenallergi

Under sommarhalvåret lider så mycket som 30% av den svenska befolkningen av pollenallergi. Idag tänkte vi gå igenom vilka symptom på pollenallergi som finns, och vad man kan göra åt dom.

Det finns en stor mängd vegetation i Sverige som kan ge symptom på pollenallergi, men främst är det hassel, al, alm, sälg, björk, ek, gräs och gråbo. Utöver det finns det även 2 sorters sporer som framkallar allergier.

Effekterna av pollenallergi varierar från person till person, och i många fall påminner dom om en förkylning, med täppt näsa och att man nyser, eller får klåda i näsan. Utöver det kliar det ofta i ögonen, och dom kan bli röda och rinniga. Dessutom så kan du känna dig låg på energi och allmänt trött.

Men dom som kanske blir påverkade allra mest är astmatiker, då pollenallergi påverkar luftrören och gör det ännu svårare att andas for astmatikerna.  Det är viktigt för alla, men främst dom, att se till att ha det rent och städat hemma för att lindra symptomen. Husdjur som befinner sig utomhus tar ofta med sig pollen in, så se till att göra dom ordentligt rena innan dom kommer inomhus.

Se till att ta det lugnt under sommarhalvåret om du har astma och är pollenallergiker, då fysisk ansträngning kan leda till andnöd eller rethosta.

Ha även fönsterna stängda dagtid för att förbättra luftkvaliteten inomhus, och se till att du byter kläder efter att du har befunnit dig utomhus.

En annan bra idé är att skaffa en luftrenare, som ytterligare förbättrar kvaliteten av din inomhusluft, och gör det enklare att andas. Även för icke-astmatiker kan det vara en väldigt bra idé att använda en luftrenare under vår och sommar, då dom binder pollen och lindrar symptomen på pollenallergi.

Vanligtvis behöver du inte gå till en läkare vid enklare symptom på pollenallergi, och det är enkelt att köpa receptfria läkemedel i affär. Får du stora besvär eller andningsproblem bör du uppsöka en läkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.