0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Förskoletest

Förskoletest

Johan e-klok

Luftrenare sänker sjukfrånvaron på dagis med 20% enligt test på förskola

Personen ni ser här ovan heter Johan, och är en av våra medarbetare på Albion Nordic, vi som driver bland annat Energirådgivaren och e-klok.se.

Och vi har jättespännande nyheter!

Johan var med i en artikel av Enköpings Posten, som handlar om ett förskole-test som vi har utfört på Enögla förskola i Enköping. Testet gick ut på att se om man kunde sänka sjukfrånvaron i en av dom mest utsatta miljöerna av baktier och sjukdomar – förskolan.

Det placerades 2 stycken luftrenare av modellen Coway AP-1516D på hälften av avdelningarna på förskolan, som har totalt 150 barn. Sedan fick förskollärarna på alla avdelningar föra anteckningar på hur många barn som blev sjukanmälda över en period på 14 veckor.

Luftrenares funktion är som namnet föreslår att rena luften. Den suger in luft, och filtrerar bort partiklar ända ner till 0,3 mikrometer genom flertalet filter (inklusive HEPA), och sedan blåser den ut den rena luften.

Och resultaten av att placera dessa luftrenare på förskolan var verkligen imponerande. Sjukfrånvaron var cirka 22,5% lägre på dom avdelningar som haft luftrenarna, jämfört med dom som inte hade några.

Avdelningarna med luftrenare rapporterade 323 sjukdagar bland barnen, och avdelningarna utan rapporterade 417 sjukdagar, en betydlig skillnad.

Luftrenare kan göra samhällsnytta

Johan delar vår vision att detta verkligen kan göra riktig samhällsnytta, inte bara för barnen och personalen på förskolor landet över, men även för arbetsgivare.

Det sattes nyligen rekord för antal vab-dagar i Sverige. Detta blir en dyr kostnad för arbetsgivare i form av sjuklönekostnader. Om vi kan implementera strukturer som sänker vab dagarna i Sverige så är det inte bara en vinst i form av bättre hälsa, men det finns även en ekonomisk vinst att hitta i detta.

Johan säger att resultatet av detta test är väldigt talande, men säger också att underlaget för testet inte är enormt, men att det är en bra start. Det behöver göras fler tester och mer research om hur vi kan skapa hälsosamma miljöer för människor i samhället, och att skapa en renare luft är ett väldigt bra ställe att starta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.