0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Pollenprognos

Pollenprognos

Pollenallergi

I maj anses 5 sorters pollen vara i säsong, dessa är: Al, alm, sälg & vide, björk, ek, samt gräs. Bara björk i sig räcker för att förstöra dagen för många allergiker, och anses ofta vara pollenallergikers värsta fiende.

Anledningen till det är för att det finns 3 olika sorters björkarter i Sverige, och detta blir extra komplicerat då dom även växer i de flesta terrängerna.

Så vad kan man göra åt detta?

En sak som man kan göra är något som vi har pratat om förut – att ligga steget före pollenallergin. Detta görs enkelt via flera olika hemsidor och appar, i vad som kallas en pollenprognos. En pollenprognos görs av pollenbiologer och pollenanalytiker som jämför hur lång utvecklade pollen och dess sporer är, och jämför det med bland annat vindriktning, temperatur och nederbörd i landet.

Många av dessa pollenprognoser är enkla att ladda ner till ens mobiltelefon, och en av dom heter pollenkollen. Den kan vi rekommendera.

Tänk på inomhusluften

Många som känner pollenbesvär föredrar att stanna inomhus, vilket är förståeligt. Men kom ihåg att när man har stängda fönster och dörrar hela tiden så blir det extra viktigt med luftrörelse inomhus, för att ha en ren och fräsch luft att andas.

Att ha bra ventilation är väldigt viktigt vid dessa tillfällen, eller åtminstone en fläkt som kan sätta luften i rörelse.

Dessutom är en luftrenare också högt rekommenderat. Det finns flera luftrenare som är rekommenderade av Astma och Allergiförbundet som verkligen kan göra skillnad för allergiker under pollensäsongen.

Det finns många sätt för pollensporer att komma in i ens hus, bland annat genom kläderna man har på sig men även via husdjur. Därför är det viktigt att rena luften, och luftrenare har flera filter som filtrerar bort dom allergiframkallande partiklarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.