0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Investera i solceller?

Investera i solceller?

Installation Solceller

Att investera i solceller är för många ett stort beslut av flera anledningar.

Dels är det ett sådant viktigt ämne att minska det mänskliga avtrycket på jorden, men ändå kommer mindre än 1% av den Svenska elproduktionen från solenergi. Dessutom finns det en hel del missförstånd kring solceller, och många tror att dom helt enkelt inte passar det svenska klimatet.

Självklart håller vi inte alls med om det, och tycker att solen är den mest fantastiska resurs vi har tillgänglig idag, och främjar en större utveckling av solpaneler i Sverige. Trots att vi bor i ett land med mycket mörker och hårt klimat finns det mer än tillräckligt med sol i Sverige. Att investera i solceller kan vara väldigt ekonomiskt gynnande, och givetvis otroligt bra för miljön.

Främst i de södra delarna av Sverige, där klimatet är mildare, som ni kan se på SMHI:s bild nedanför.

solkarta för att investera i solceller

I de regionerna markerade med starkare färg är det möjligt att producera lika mycket solenergi som i norra halvan av Tyskland, som är världens mest täta land för solenergi.

Passar det mig att investera i solceller?

I stor utsträckning ja, det passar egentligen alla på ett sätt eller annat och är bra att investera i. Det fungerar dock inte alltid som enda energikälla . Har man inte alla förutsättningar på sin sida, så som att bo väldigt långt norrut i landet, kan man behöva en sekundär energikälla.

Andra saker att tänka på är bland annat takriktning. Solpaneler fungerar bäst när dom är placerade i söderläge, det vill säga syd, sydväst, och sydost.

Taklutningen och vilken sorts tak du har spelar också roll när det kommer till att investera i solceller, samt hur stort ditt tak är. Den optimala lutningen för solceller är 30-50 grader, men till skillnad från vad många kanske tror är lutningen inte en jättestor faktor. Man brukar säga att ungefär 10 graders avvikelse skapar en årsproduktion mellan 1 och 2 procent mindre än vid optimal lutning.

Du kan läsa mer om taklutning och hur det påverkar solceller i handboken ”Solceller på tak – Möjligheter och fallgropar”.

Vad kostar solceller?

Det finns många faktorer som spelar in när det kommer till att investera i solceller – främst priset på solcellerna. Men viktigast hur mycket pengar du kommer spara jämfört med att investera i andra energikällor.

Energimyndigheten utgår från 5 faktorer när dom räknar detta. Investeringskostnad per kW, årsproduktion, kalkylränta, antal år med skattereduktion och andel egenanvändning.

Energimyndigheten har dessutom skapat vad dom kallar ”Solelkalkylen” – där du kan mata in dina värden och automatiskt kalkylera ut rätt siffror. Denna kalkyl är baserad på forskningsprogrammet E2B2 från Mälardalens Högskola, och är ett väldigt bra verktyg för dom som är intresserade av att investera i solceller.

Enligt TV4 Nyheterna så kostade en solcells-anläggning för ett normalstort hus cirka 110.000kr år 2017, och man kan få investeringsbidrag på 20%. Detta sköts av Länsstyrelsen och det finns en viss kötid för att få detta bidrag när du ska investera i solceller.

2 svar

  1. Claes Sieurin skriver:

    Vad är optimal storlek på en solcellsanläggning för en villaägare med normal elkonsumtion?
    Kan ca 60% av min nuvarande energiåtgång (= 12000 kwh) vara en ett lämplig dimensionering för en anläggning dvs. ca 7.500 kwh?
    Tacksam för svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.