0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Radon

Radon

radon i hus

(bild från USA:s Environmental Protection Agency)

Vad är radon?

Radon förekommer naturligt på jorden, det är en gas som är både luktfri och osynlig som uppstår när radium (ett grundämne som är radioaktivt) sönderfaller.

När detta faller sönder skapas något som kallas radondöttrar, och det är ofta dessa som hamnar i ens lungor. Anledningen till att dom hamnar i ens lungor är att radondöttrarna placerar sig på damm, och kommer in i ens luftrör och lungor på detta sätt.

Att andas in radon kan orsaka lungcancer, så det är väldigt viktigt att testa vare sig man har radon i sitt hem eller inte om man anar att man har det.

Det finns inget annat sätt att ta reda på om man har radon i sitt hus än att mäta. Becqurel per kubikmeter (bq/m3) är enheten man mäter radon i inomhusluft i, och 1 bq/m3 betyder att 1 atom i sekunden sönderfaller i varje kubikmeter luft.

Vart finns radon någonstans?

Det går inte riktigt att komma ifrån radon då det faktiskt finns överallt – i luften, marken och i vattnet.

Men när radon hamnar i inomhusluften i ens bostad så är det ofta på grund av en av dessa orsaker: det finns radon i marken under eller runt om ditt hus, det finns radon i materialet som användes för att bygga ditt hus, eller så finns det radon i vattnet i ditt hushåll.

Vad kan man göra om man har radon i sitt hem?

Det beror på källan för radonet, det vill säga varifrån det kommer.
Om du får radon i inomhusluften på grund av byggnadsmaterialet i din bostad så kan det ibland räcka med att bara förbättra ventilationen i hemmet.
Om dina väggar är gjorda av blåbetong (ett ämne som är ökänt för att avge radon) så kan dom tätas med radontapet eller genom puts.

Om du får ditt radon från marken så bör du ta en titt på grundkonstruktionen av huset, och täta igenom diverse otätheter och sprickor.

Om det kommer från hushållsvattnet så löses det enkelt med en radonavskiljare. Att installera en sådan innebär att du luftar vattnet, och en majoritet av radonet försvinner då från vattnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.