0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Frånluftsvärmepump – hur fungerar det?

Frånluftsvärmepump – hur fungerar det?

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump är ett system som värmer upp en bostad, skapar bra ventilation, och värmer upp bostadens tappvatten.

En frånluftvärmepump använder sig av värmeåtervinning, i vad som kallas FTX ventilation och FTX system.

Vad detta innebär är att en frånluftsvärmepump använder inomhusluften som redan är uppvärmd, som vanligtvis hade gått ut genom ventilationssystemet i bostaden, för att värma upp den kalla luften som kommer in i bostaden genom ventilationen.

Frånluftsvärmepump från NIBE
Ventilerna till vänster i bild suger in luft som sedan värms upp. Innan luften åker ut igen så återanvänder frånluftsvärmepumpen värmen i luften, för maximal energibesparing.

Det fungerar så här:

Alla bostäder behöver ventilation. Luft måste komma in och luft måste komma ut, och all luft i en bostad bör bytas ut minst 3 gånger på en dag, för att alltid ha ren och fräsch luft inomhus.

Men i och med detta finns det ett stort problem: Du betalar pengar för att värma upp luft, som sedan bara åker raka vägen ut genom ventilationsventilerna i bostaden. Det innebär en stor energiförlust, och det är därför FTX-systemet uppfanns.

Det finns många olika sorters FTX-system, och frånluftvärmepumpar är ett sådant.

Processen med en frånluftsvärmepump ser ut så här: Den kalla utomhusluften sugs in i bostaden och sedan värms den upp av radiatorerna eller golvvärmen. I stället för att sedan åka raka vägen ut igen genom ventilationen, så sugs den in genom ventiler i våtutrymmena och köket in i värmepumpen.

I värmepumpen sker sedan en process som gör att denna varma luft värmer upp vattnet i en tank – och vattnet åker sedan ut till radiatorerna eller golvvärmen för att värma upp bostaden. Det här är också källan till bostadens varmtappvatten.  

Efter det så sugs den gamla luften, som nu har blivit kall, ut genom ventilationen.

Denna process om och om igen, dag in och dag ut. Men självklart gäller inte detta på sommaren, när bostaden inte behöver värmas upp.

Detta är anledningen till att det kallas värmeåtervinning, du återvinner helt enkelt värmen som du redan har skapat.

Nibe F750

Nibe F750 är en av Sveriges mest sålda frånluftsvärmepumpar, och en produkt vi varmt kan rekommendera. Nibes frånluftsvärmepumpar är väldigt pålitliga och håller i många år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.