0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Infravärmare eller annan uppvärmning?

Infravärmare eller annan uppvärmning?

Veito blade infravärmare

Det är sommar och du har vänner över, ni sitter utomhus och det börjar bli riktigt kyligt. Du rullar ut din gasolvärmare, slår på gasen och ger dig på gasledaren några gånger. Om det inte kommer någon gnista skulle det innebära att du behöver köpa en ny gasbehållare, vilket inte skulle vara ett problem om det inte var tio på kvällen och du måste vänta tills i morgon för att köpa en ny. Så varför inte överväga ett mer effektivt och grönare sätt att värma upp dig? Jag pratar självklart om infravärmare.

Vad är infravärme?

Tänk på solen och hur den värmer föremål under en sommardag. Det kan vara din stol på altanen, eller dina bilstolar eller din ytterdörr, dessa föremål värms alla upp genom infraröd strålning. I stället för att värma luften direkt, som en vanlig gasvärmare eller andra konventionella uppvärmningsformer, utstrålar infravärmare istället värme till objekt som soffan, väggarna och även dig. Då frigörs värmen genom föremålen för att säkerställa en gradvis spridning av värme över rummet.

Konventionella värmare värmer upp luften direkt istället, till skillnad från infravärmare. Även om detta är enkelt, har det några brister. Med tanke på att varmluft stiger och skjuter kallare luft nedåt, slutar det alltid med att det kommer att finnas kall luft som ständigt behöver värmas upp. Detta leder till ineffektiv uppvärmning. För att inte nämna att den varmaste luften alltid ligger nära taket medan du alltid är mycket närmare marken, vid den kallare luften. Infravärmare skapar därför på fler än ett sätt en behagligare värme.

Infravärme mot konventionell uppvärmning: vilket är det hälsosammare alternativet?

Infravärmare bidrar till att förbättra blodcirkulationen, förbättrar ditt immunsystem, sänker chansen för hjärt och kärlsjukdomar, och sänker ditt blodtryck.

Låter det för bra för att vara sant?

Ett bevis på detta är att Infra-bastu börjar bli ett väldigt vanligt alternativ; och många föredrar att värma sin bastu med infravärmare istället för traditionella metoder.

Det sätt det fungerar på är att infra-uppvärmning tränger mycket djupare än vanlig uppvärmning, vilket hjälper blodkärlen att expandera och tillåta mer blod att pumpa igenom. Exakt på det sätt du får rosa kinder på en solig dag expanderar dina blodkärl från det infraröda ljuset som finns i solljus. Av denna anledning kan infravärmare vara väldigt hälsosamt.

Glöm inte att föremålen i rummet behåller värmen när du använder en infravärmare, vilket håller dem torra. Mögel kan inte växa på torra platser, så infravärmare fungerar också delvis som avfuktare genom att hålla väggarna och taket varmt. Detta kan bidra till att minska allergier, och eftersom infraröd uppvärmning inte skapar någon extra luftrörelse betyder det att det inte skapar någon dammcirkulation. Astmatiker överallt kan andas ut en kollektiv suck av lättnad!

Infravärmare eller annat? Det beror på ändamålet

Som med det mesta här i livet så måste man tänka på ändamålet först, och vad du faktiskt är ute efter. Infravärmare passar i vissa situationer, men inte i alla.

Det finns flera anledningar till att vi inte använder infravärme till att värma upp våra hem i större skala. Den första är att infravärme är radiation och det innebär att det bara når objekt som är i dess “synfält”. Det innebär att dom platserna av ditt hem som inte är i värmekällans direkta synfält kommer att förbli kalla. Dessutom så värmer infravärmare ytan av den mänskliga kroppen väldigt bra, men allting annat går väldigt mycket långsammare.

Det är anledningen till att infravärmare är så oerhört effektiva på att skapa behaglig värme på mindre ytor, men att vi fortfarande använder värmemetoder som värmer upp luften för att värma större ytor, som ett helt hus. Så vi rekommenderar starkt att du använder infravärme på balkongen, uteplatsen och terrassen, men när det kommer till att värma upp ett hus eller större rum kan infravärmare vara fel val. Då är luftvärmepumpar ett betydligt bättre alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.