0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Ventilation: 5 hälsosamma fördelar

Ventilation: 5 hälsosamma fördelar

Pax ventilation hjälper ditt hus att andas

Du kanske inte tänker på det speciellt mycket, men bra ventilation i hemmet är faktiskt mycket viktigt. De flesta människorna tillbringar den största delen av deras tid inomhus. Luftkvaliteten man utsätts för i ens hem kan antingen positivt eller negativt påverka ens hälsa och välbefinnande. Fortsätt läsa för att lära dig mer om fem olika skäl till varför bra ventilation i hemmet borde finnas på din lista över saker att kontrollera.

1. Det kan finnas luftföroreningar i ditt hem

Inomhusluftföroreningar kan leda till skadliga hälsoeffekter som är värre än de som orsakas av utomhusluft. Att ventilera genom att öppna fönstren så mycket som möjligt kommer att tillåta ytterligare luftflöde i ditt hem. Denna ökade luftcirkulation hjälper till, men det är sällan något man gör under de kallare månaderna. Men med bra ventilation på plats kan du effektivt förbättra luftens kvalitet i ditt hem.

2. Du kan ha för mycket fukt i ditt hem

En annan anledning till att ventilation är viktigt är att rätt mängd luftcirkulation hjälper till att kontrollera hur mycket fukt som blir kvar i hela huset. Denna extra ventilation kommer att se till att allt trä i hela fastigheten, såväl som dina väggar och golv, förblir torra. Då kommer dom inte att samla fukt som kan byggas upp och förstöra delar av byggnaden. Att sänka luftfuktigheten kommer också att förhindra mögelväxt, vilket är skadligt för människors hälsa på många sätt.

3. Ta bort oönskade lukter

Oönskade lukter kan vara resultatet av att ha husdjur i ditt hem, de kan uppstå från matlagning, och det kan skapas på grund av stillastående luft som kan skapas vid dålig ventilation. Därför tillåter bra ventilation lukterna att lämna din egendom, det ”städar” luften och låter dig njuta av ett doftfritt utrymme som är mycket mer av ett nöje att vara i, såväl som att undvika pinsamma stunder när du har gäster över.

4. Ta bort allergener från miljön

Utan tillräcklig ventilation i ditt hem kommer du också att bli utsatt för fler allergener som kan påverka hur du känner dig och till och med hur du andas, särskilt om du redan lider av andningsproblem. Att få bra luftcirkulation genom att installera bra ventilation i ditt hem kan hjälpa till att filtrera bort dessa skadliga allergener och hålla luften så ren som möjligt.

5. Filtrera ut flyktiga organiska föreningar

Flyktiga organiska föreningar, som vanligtvis kallas VOC:er (efter engelskans ”volatile organic compound”), är skadliga för människors hälsa, och dessa utsläpp är resultatet av hushållsinredning, färger och kemikalier som du inte kan undvika att bli utsatt för. Det är omöjligt att ta bort alla VOC:er från din inomhusluft. Men om du har tillräckligt bra ventilation kan du minska koncentrationerna av VOC:er i ditt hem och minska deras giftighet.

Från allergener och VOC:er, till lukt och mögel finns det många skadliga ämnen som kan ackumuleras i ditt hem om du inte har ett bra system för ventilation på plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.