0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luft vatten värmepump eller pellets?

Luft vatten värmepump eller pellets?

Luft vatten värmepump eller pellets?

Vi lever verkligen i spännande tider, och det känns som att miljöfrågan äntligen börjar få den media-igenkänning som den förtjänar. I och med större medvetenhet så tror (och hoppas) vi att fler människor börjar ifrågasätta hur dom lever och i vilken grad dom påverkar sina omgivningar. Eftersom en av dom viktigaste frågorna är hur vi som samhälle ska minska utsläppen samtidigt som vår energikonsumtion bara ökar har luft vatten värmepump blivit mer och mer intressant.

När det kommer till energikonsumtion så är uppvärmning den allra största faktorn för oss i Sverige, och det är där vi spenderar mest energi per hushåll. Många funderar kring uppvärmning, dels på hur miljövänligt dom kan värma upp sitt hus, men självklart också hur kostnadseffektivt man kan göra det. Många har insett att en luft vatten värmepump kan vara både miljövänligt och kostnadseffektivt, och vi tänkte jämföra det med pelletskaminer.

Luft vatten värmepump eller pellets – vad är mest miljövänligt?

När det kommer till miljöpåverkan mellan luft vatten värmepump eller pellets så är det värt att notera att ja, pelletsförbränning skapar luftföroreningar, men enligt Naturvårdsverket så är det fortfarande bättre än att elda fossila bränslen. Detta kanske inte kommer som jättestora nyheter för någon, men det är alltid viktigt att jämföra utsläppen.

Att elda med ved eller pellets gör dock stor skillnad. Att elda med pellets ger bara ut cirka 0,2% OGC jämfört med vanlig ved. Det är också stor skillnad i utsläpp när det kommer till nyare eller äldre pelletskaminer, där nyare alltid är att föredra.

När det kommer till luft vatten värmepump är det driftenergin som har den största miljöpåverkan, därför är det allra viktigaste att använda miljömärkt el. Utöver det gör själva värmepumpen inga utsläpp i miljön, då den bara använder lagrad solenergi.

Ur ett miljöperspektiv är luft vatten värmepump att föredra enligt oss. Driftenergin är låg, och använder man en förnybar energikälla är det oerhört miljövänligt.

Fler faktorer kring luft vatten värmepump och pellets

Utöver miljöfrågan kring luft vatten värmepump och pellets finns det ju självklart fler faktorer att tänka på, främst kostnad och mängden arbete man själv måste göra. Priserna varierar, men om man köper ett större bulkförråd för pellets och en mer automatiserad pelletspanna med installation kan man absolut komma upp i över 100.000kr, en summa som även en luft vatten värmepump med installation kan matcha.

Det manuella arbetet beror mycket på hur automatiserad pelletspannan du köper är, och om du köper eller bygger ditt eget pelletsförråd. Generellt sett är det mycket mer skötsel inblandat i en pelletspanna än med en luft vatten värmepump. Utöver sotning, rengöring och eventuell inmatning samt transport av pellets så måste man också göra sig av med askan, helst spridd i skogen. En luft vatten värmepump inkluderar egentligen inget manuellt arbete förutom att du behöver beställa en rengöring ibland.

Den slutgiltiga domen – Luft vatten värmepump eller pellets?

Vi anser att luft vatten värmepump (och andra sorters värmepumpar) är framtiden, och att pelletsanläggningar antagligen kommer fasas ut så småningom, trots att dom är mer miljövänliga än traditionell vedeldning. Luft vatten värmepump erbjuder trots sin höga investeringskostnad ett system som är väldigt effektivt, miljövänligt och ekonomiskt. En luft vatten värmepump innebär väldigt lite arbete för dig som har en, med möjlighet till en stor finansiell besparing. En luft vatten värmepumps förmåga att använda lagrad solenergi ger den ett stort försprång i miljövänlighet jämfört med andra traditionella uppvärmningskällor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.