0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Minska sjukfrånvaron med luftrenare

Minska sjukfrånvaron med luftrenare

Minska sjukfrånvaron

Vi på Albion Nordic, som bland annat driver denna blogg och e-klok.se, gjorde under hösten 2018 ett luftrenartest på en förskola i Enköping. Vi ville se om vi kunde minska sjukfrånvaron hos barnen på en förskola med hjälp av luftrenare. Förskolan är en plats som länge drabbats av problem med spridning av bakterier, virus och sjukdomar, och vi ville se om det fanns ett sätt att minska dessa problem.

Vilken modell av luftrenare användes?

Coway Storm

I detta test användes Coway Storm 1516D. Denna Coway luftrenare har ett väldigt bra luftflöde, den har 99,93% luftrening, tar bort 99,98% av alla dofter, och klarar en arbetsyta på upp till 100m2. Dessutom har den ett fyrstegsfilter och en renhetsindikator. Den skapar helt enkelt dom optimala förhållandena för att andas ren luft.

Minska sjukfrånvaron med Coway Storm

Hur gick det till?

Under 16 veckor, mellan 27 augusti och 30 november 2018, placerade vi två luftrenare per avdelning på hälften av Enögla förskolas 10 avdelningar, för att se om vi kunde minska sjukfrånvaron.

Så 5 avdelningar fick två stycken luftrenare vardera, 5 avdelningar fortsatte utan luftrenare, och så mätte vi sjukfrånvaron på samtliga avdelningar. Vi gav ut sjukfrånvaroblanketter och instruerade personalen att notera all sjukfrånvaro som hade med luftburna sjukdomar att göra. Så sjukfrånvaro för saker som skrubbsår, ögon- och öroninflammation, benbrott och liknande rapporterades inte.

Se filmen om testet här

Så vad blev resultatet?

Resultatet visade att avdelningarna som hade luftrenare hade nästan 20% (19,05) mindre sjukfrånvaro än avdelningarna som inte hade någon luftrenare.

  • Dom 5 avdelningarna som hade luftrenare rapporterade 323 sjukdagar
  • Dom 5 avdelningarna som inte hade luftrenare rapporterade 417 frånvarodagar*

*En av avdelningarna utan luftrenare saknar rapportering för 6 veckor, och därför kan man anta att antalet sjukdagar är högre än dom rapporterade 417 frånvarodagarna.

Du kan läsa mer om testet här.

Om förskolan och testet

Testet utfördes på Enögla förskola, som är Enköpings största förskola och invigdes år 2017. Det som gjorde Enögla förskola optimal för detta test är byggnaden är uppdelad i två moduler på två våningar med bra ventilation och värmesystem. Dessutom är avdelningarna identiska och det är lika många vuxna och barn på alla avdelningar, så förutsättningarna för testet var lika för alla inblandade.

På Enögla förskola i Enköpings kommun finns det 10 avdelningar med totalt 150 barn. Vi placerade 10 luftrenare på 5 stycken avdelningar, av modell Coway AP-1516D, under testperioden på 14 veckor 27 augusti till 30 november 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.