0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Bergvärmepumpens energikälla

Bergvärmepumpens energikälla

Bergvärmepumpens energikälla är solen

IVT gjorde tidigare i år en briljant video om värmepumpar och en vanlig missuppfattning som många har kring bergvärmepumpar.

Du kan se videon här:

Varifrån kommer bergvärmepumpens energi?

I klippet förklarar den ena mannen för den andra hur jordens kärna är så varm att den till och med är flytande och därför får bergvärmepumpen mer energi ju djupare man borrar.

Det lustiga med detta är att det är en komplett missuppfattning men som faktiskt har en viss uns sanning.

Vi kan börja med att gå igenom missuppfattningen.

Missuppfattningen

Jordens kärna är onekligen väldigt varm, men energin som man använder med en bergvärmepump kommer inte från jorden, den kommer från en ännu varmare plats.

Solen. Alla bergvärmepumpar använder solenergi, utan undantag. Så hur fungerar detta? Ett borrhål för en bergvärmepump bör vara cirka 150-200 meter djupt, och man använder med smart teknik den värmeenergi som finns lagrad i berggrunden för att värma upp ens bostad.

Trots att vår planet är väldigt varm inuti och är fylld med lava och magma så värms nästan (vi kommer till detta nästan snart) hela jordskorpan och berggrunden 150-200 meter under den upp av solens strålar. Uppvärmningen kommer alltså utifrån, inte inifrån.

Det här är egentligen ett koncept som nästan är svårt att greppa. Solens värme transporteras via infraröda strålar, precis som en infravärmare. Dessa infraröda strålar är förstås grunden till allt liv på vår planet, och för att sätta detta i perspektiv, föreställ dig detta:

Solen är en enorm infravärmare vars värme reser 149,6 miljoner kilometer till vår planet, tränger igenom jordskorpan och värmer upp vår berggrund 150-200 meter ned i jorden.

Och denna berggrund värmer sedan våra bostäder. Detta är hur en bergvärmepump fungerar.

Den lilla unsen sanning i klippet

Faktum är att allt det ovannämnda stämmer till 95%. Den värmeenergin i berggrunden som bergvärmepumpen utnyttjar kommer till 95% från solenergi, men 5% kommer faktiskt från dom inre delarna av vår egen planet.

Så om någon säger att bergvärmepumpar använder energi från jordens inre för att värma upp bostäder, så vet du nu hur du ska svara på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.