0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

FTX Ventilation: Om värmeåtervinning

FTX Ventilation: Om värmeåtervinning

FTX ventilation Pax Eos

Värmeåtervinning börjar bli mer och mer populärt, dels för att det är miljövänligt, och dels för att det är ekonomiskt. FTX ventilation och FTX system handlar om precis det – värmeåtervinning – och FTX står för Frånluft, Tilluft, VärmeväXling.

En vanlig form av ventilationssystem är FT-system, där fläktar styr till- och frånluften. Dessa är bra system som skapar ett bra inomhusklimat med ren luft och som växlas frekvent.

Men FT-system har ett stort problem.

Dom samarbetar inte bra med bostadens uppvärmningssystem. Vi har väldigt sofistikerade uppvärmningssystem i Sverige eftersom vårat uppvärmningsbehov är så stort. Vi använder allt ifrån el, luftvärmepumpar, luft vatten värmepumpar, bergvärmepumpar, sjövärme, fjärrvärme och olika typer av värmepannor.

Vi lägger enorma resurser på att köpa och installera dessa system, och att hålla dom i drift. Dom värmer våra bostäder effektivt, men vad är det egentligen dom värmer?

Egentligen så värmer dom inte våra bostäder, dom värmer luften i våra bostäder.


Och vad gör vi med luften? Vi ventilerar den. Flera gånger per timme.

FTX ventilation

Värmeåtervinning

Det är här X:et kommer in, och varför FTX system förhoppningsvis kommer att finnas i alla bostäder snart. Istället för att ventilera ut den luften som vi spenderat så mycket resurser på att värma upp så återanvänder ett FTX system den energi som finns i den redan uppvärmda frånluften för att värma upp tilluften, innan den kommer in i byggnaden.

Ett vanligt sätt att göra detta är med ett ventilationsaggregat (som även kallas FTX aggregat).

Ftx ventilation med ett ventilationsaggregat använder en värmeväxlare för att värma upp den nya luften som kommer in i bostaden med hjälp av den redan uppvärmda luften som är på väg ut. Detta kan ge väldigt stora energibesparingar, och det är väldigt miljövänligt då det avlastar ditt uppvärmningssystem.

Den bästa sortens ventilation

FTX ventilation är det mesta kompletta ventilationssystemet som finns i dag, och den återvinner mellan 50-80% av värmen som tillförs till luften. Detta innebär att FTX ventilation kan skapa en besparing på flera tusentals kWh per år för villor, radhus och lägenheter.

Dessutom är FTX ventilation separerat från ditt uppvärmningssystem, och detta har enorma fördelar.

Det betyder att när du har ett FTX system så kan du ändå välja precis vilket uppvärmningssystem du vill, och du kan byta uppvärmningssystem om du känner för det, utan att det påverkar värmeväxlingen i ditt hem.

Värmeförflyttare

Om du har ett FT-system idag och inte vill eller kan byta till ett ett FTX system, och du använder ett luftburet uppvärmningssystem (som till exempel luftvärmepump eller braskamin) så finns det ett annat sätt som du kan energieffektivisera på.

Det är med en värmeförflyttare. Den hjälper ditt uppvärmningssystem att cirkulera den uppvärmda luften mellan olika rum i bostaden eller mellan olika våningsplan om du har en flerplansvilla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.