0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fuktproblem – ta hand om din bostad

Fuktproblem – ta hand om din bostad

Fuktproblem

Fukt kan tyvärr leda till oerhört stora problem i en bostad, och det är viktigt att ta hand om det i tid. I en artikel från SVT berättar familjen Aspbäck/Nilsson om hur dom köpte en bostad som hade fuktproblem, och att dom har fått betala över 100.000kr för att lösa det.

Självklart är detta det sista man vill ska hända och därför är det väldigt viktigt att man håller utkik efter tidiga varningstecken. Ett vanligt varningstecken för fuktproblem är dålig lukt, och ett vanligt sätt att åtgärda problem med dålig lukt är en luftavfuktare.

Luftavfuktare hjälper till

Luftavfuktare är det självklara valet i kampen mot fuktproblem men kom ihåg att om du redan har allvarliga fuktproblem så måste du göra en inspektion genom Anticimex eller liknande.

Har du en relativ fuktighet som är över 60% och otillräcklig ventilation finns det flertalet saker som kan hända. En av dom sakerna är att det skapar en grogrund för mikroorganismer.

Bakterier och mögel är vanliga problem i svenska hushåll, trots att vi ofta spenderar mycket pengar på uppvärmning och ventilation i våra bostäder. Detta sker oftast i dom ouppvärmda delarna av en bostad så som källaren, krypgrunden, garaget eller vinden.

Därför är det viktigt att avgöra om du ska avfukta en uppvärmd eller ouppvärmd del av din bostad, för då behöver du nämligen två olika sorters avfuktare. En vanlig kondensavfuktare fungerar i uppvärmda utrymmen, men i ouppvärmda utrymmen behöver du en sorptionsavfuktare.

Röta och mögel

Det finns många olika sorters mögel och tyvärr är vissa av dom direkt farliga för oss människor att vistas kring.

Det finns många sorters mögel som påverkar människor negativt, och vissa människor är känsligare än andra. Det finns högkänsliga människor som påverkas otroligt mycket, och dessutom så påverkar det människor med astmaproblem mer än andra. Dessutom kan vissa sorters mögel faktiskt orsaka astma hos människor som inte tidigare hade det.

Röta och mögel är utöver att skada människor också skadligt för bostäder. När fukt tränger in i isolering och eventuellt även bärande konstruktioner kan det bli en dyr och rentav farlig affär. Även svamp och insekter trivs i fuktiga material och kan skapa stor skada.

En av dom viktigaste sakerna för att förebygga allt detta är att helt enkelt lära känna sitt hus och regelbundet kontrollera att allt är i ordning. Notera förändringar i lukt, utseende, färg eller utbuktningar. Var snabb med att anlita en fackman om problem uppstår.

Avfuktare är givetvis också bra att ha i förebyggande syfte, men även ventilation och uppvärmning.

Led bort allt regnvatten, se till att ingenting läcker och byt ut rötskadade fasadbrädor.

Ligg alltid steget före fukten

Kom ihåg att alltid ligga steget före, och ta handling innan problemen blir stora. Sprider sig fukten in i väggarna så kan kostnaden för sanering och reparation uppgå till värdet av hela huset (!), medan mindre reparationer av fasaden kan kosta så lite som några hundralappar.

Dessutom så gäller försäkringar nästan alltid bara vid fall av översvämning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.