0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fläktkonvektor – sprid värmen effektivt

Fläktkonvektor – sprid värmen effektivt

Fläktkonvektor för vattenburna system

Fläktkonvektorer kan ha stor inverkan på din inomhusmiljö, och har blivit ett vanligt alternativ till traditionella radiatorer. Har du ett vattenburet system idag så kan du dra många fördelar av vad som enkelt förklarat kan ses som en radiator med inbyggd fläkt, som sprider värmen på ett bättre sätt.

Självklart spelar ventilation också en väldigt stor roll när det kommer till spridning av värmen i ditt hem, och det är viktigt att ha ett bra ventilationssystem på plats (helst ett FTX-system). Även om du har ett bra ventilationssystem på plats så kan du dra nyttja av fördelarna med fläktkonvektorer.

Varför ska man ha en fläktkonvektor?

En fläktkonvektor använder det varma vattnet från ett vattenburet system (ofta en bergvärmepump eller luft vatten värmepump) för att sprida värmen över en betydligt större yta än vad en vanlig vattenradiator kan.

Vid optimala förhållanden kan en fläktkonvektor sprida värmen upp till 5 gånger längre än vad en vattenradiator kan.

Vattenradiatorer använder som namnet föreslår radiation för att värma upp den närliggande luften. Därefter förlitar den sig helt på att en extern källa förflyttar den luften, det vill säga ventilationsystemet i hemmet.

Det finns i stort sett bara en situation där vattenradiatorer kan vara mer passande än en fläktkonvektor, och det är vid platser där fläktljudet kan finnas störande, så som i sovrum.

Det är dock värt att notera att om du ändå vill ha en fläktkonvektor i ett sovrum så kan du köpa en modell med högre kapacitet för att ha den gående på ett lägre varvtal, och på så sätt sänka ljudnivån.

En fläktkonvektor kan innebära flera fördelar, och en av dom är att det är ett energieffektivt sätt att värma upp ens hem.

Kyla och värme

En av dom största fördelarna med en fläktkonvektor jämfört med en vattenradiator är att den förstnämnda även kan sänka temperaturen i ett rum på varma sommardagar. Detta är ett väldigt effektivt sätt att ge skön svalka till en mycket låg driftkostnad.

Användning av fläktkonvektor för kyla fungerar både med bergvärmepumpar och luft vatten värmepumpar.

Placering

Hur effektivt en fläktkonvektor kan värma eller kyla ditt hem handlar mycket om placeringen och om hemmet har en öppen eller sluten planlösning.

Har du ett mindre hus med inte så många rum så kan två fläktkonvektorer räcka för att värma upp ytan, och har du dessutom öppen planlösning och öppna dörrar så kan du även klara dig på en.

Har du dock ett större hus så kommer du att behöva ett par stycken, men även det kan vara ett billigare alternativ än till exempel vanliga panelradiatorer under alla fönster i hemmet.

Fläktkonvektorer placeras optimalt i bottenvåningens största rum. Detta är vanligtvis vardagsrummet, och därifrån kan värmen spridas till matplats, hall, och eventuellt en trappa som går till övervåningen. Har du två våningsplan och vill installera två fläktkonvektorer så rekommenderar vi en på vardera våningsplan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.