0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Varför 2020 kommer bli solcellernas år

Varför 2020 kommer bli solcellernas år

Solceller 2020

Att installera solceller blir allt vanligare. Enligt Energimyndigheten har antalet solcellsanläggningar i Sverige skjutit i höjden under senare år. Dessutom så beräknas svenska solcellsanläggningar öka med närmare 50% under det kommande året.

Antalet solceller kommer öka från 69 000 till över 100 000 på ett år

Energimyndigheten uppskattar att det kommer finnas solceller på runt 69 400 svenska hustak under 2020. Nästa år så beräknas detta antal ha ökat till över 100 000 stycken. Hur kommer det sig då att Energimyndigheten räknar med att antalet solceller kommer explodera under 2020? Det finns flera olika anledningar som tillsammans gör det troligt att 2020 kommer bli solcellernas år.

Först och främst så börjar tekniken nu på allvar bli tillräckligt mogen och utbredd för allmän användning. Solceller har visserligen varit relativt populära under de senaste 10 åren, men många har tidigare känt sig osäkra över huruvida det är dags att investera i solceller.

Nu har det däremot blivit allt vanligare med sk ”soltak”, där solcellerna inte syns lika tydligt från gatuplan. På så vis sticker dessa soltak inte ut lika mycket på en vanlig gata eller i grannskapet. Istället är solcellerna kamouflerade som ett traditionellt tak, vilket blir mer stilrent än traditionella solceller.

Solceller blir allt billigare

De senaste årens miljödebatt har också öppnat svenskarnas ögon för det växande behovet av förnyelsebar energi. Enligt en undersökning från Demoskop är 57% av män och 75% av kvinnor antingen ganska eller mycket oroade över klimatförändringarna. Detta leder allt fler till att göra slag i saken och själva investera i solceller.

Dessutom börjar priset på tekniken nu att sjunka. Mycket tack vare att tidiga brukare av solceller har påvisat att det finns en efterfråga på solcellsanläggningar har solcellers genomsnittliga pris fallit år efter år. Allt fler börjar också se att solceller på lång sikt brukar betala för sig själva – och mer därtill.

Få betalt för att skaffa solceller
Den svenska regeringen erbjuder även ett statligt solcellsstöd. Under 2020 kommer regeringen dela ut 1,2 miljarder kronor i statliga bidrag till organisationer och privatpersoner som ska installera solceller. Dessa bidrag fungerar som incitament för att uppmuntra till mer utbrett bruk av solceller.

En annan viktig anledning till att 2020 kommer bli solcellernas år är att det nu finns gott om tillgängliga lagringsalternativ. Solceller och att generera solenergi är en god idé på egen hand, men ett stort problem har varit att elen kan vara svår att lagra.

Solcellsbatterier börjar nu äntligen finnas tillgängliga i stora antal i Sverige. Genom att investera i exempelvis en Tesla Powerwall så kan man spara sin solel under natten och dygnets mörka timmar. Detta innebär att man inte längre är lika beroende av att solens strålar ständigt måste skina.

Se vad du själv kan spara med solceller
Slutligen så finns det även en psykologisk faktor bakom de växande investeringarna i solceller. Tidigare har många i Sverige antagit att solceller inte gör särskilt stor skillnad i vårt kalla och mörka klimat.

Nu börjar allt fler själva se hur deras grannars eller släktingars solceller får en avgörande påverkan på deras elräkningar. Detta skapar en ”ketchupeffekt”, där allt fler kommer börja skaffa solceller samtidigt. Du kan själv enkelt beräkna vad du kan spara med ett solcellspaket. Ofta så är det en av de bättre investeringarna du kan göra inför framtiden.

Sammantaget kan alla de ovanstående faktorerna förklara varför antalet solceller kommer öka med närmare 50% till nästa år, och varför 2020 troligtvis kommer bli solcellernas år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.