0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fördelarna med avfuktare

Fördelarna med avfuktare

fördelarna med avfuktare

Problem med fukt som kondenserar på ytor i ditt hem kan orsaka en rad olika skador från dålig lukt till mögel och svampar. Om din bostad har för mycket fukt kan metaller rosta och fläckar kan uppstå i hemmet. Problem med fukt kan åtgärdas om du värmer bostaden bättre, ventilerar eller använder en avfuktare.

Det finns en rad olika avfuktare som adsorptionsavfuktare, kondensavfuktare, krypgrundsavfuktare och vindsavfuktare. Avfuktare kan hjälpa till att förbättra luften i utrymmen där vi upplever att luftfuktigheten är för hög exempelvis i badrum, källare, och krypgrund. En relativ luftfuktighet på runt 50 % anses som ideal och en avfuktares främsta uppgift är att förebygga problem.

 • Problem med fukt, mögel, svamp och dålig lukt är vanliga i våra bostäder.
 • Avfuktare används främst för att förebygga problem.
 • Avfuktare har många namn – adsorptionsavfuktare, kondensavfuktare, krypgrundsavfuktare och vindsavfuktare.

Hur vet du att du har problem med luftfuktighet?

Under stora delar av året kan luftfuktigheten i Sverige vara hög och stiga upp till 90 %. Vid 60 % luftfuktighet rostar stål medan angrepp av mögel och svamp uppkommer när den ligger på runt 70 %. Inspektera utrymmen och använd din syn såväl som din lukt för att upptäcka problem.

 1. Inspektera utrymme och använd både syn och lukt för att upptäcka problem med luftfuktighet.
 2. Luftfuktigheten kan ibland vara upp till 90 % i Sverige.
 3. Stål rostar vid 60 % luftfuktighet.

Hur vet du vad luftfuktigheten är i ditt hem?

Det finns fuktmätare att köpa som hjälper dig att mäta luftfuktigheten. Du kan även se fuktfläckar på väggar eller tak. Imma på fönstren i ditt hem är också ett tecken på hög luftfuktighet. Det är viktigt för din hälsa att åtgärda problem med hög luftfuktighet då mögel är kopplat till allergier och astma.

 • Finns fuktmätare att köpa – mäter luftfuktigheten i din bostad.
 • Problem med mögel kan leda till hälsoproblem som astma och allergi.

En avfuktare kan hjälp dig att förbättra luften i ett utrymme. Om du redan har problem med mögel och svamp bör du kontakta en fackman för att närmare undersöka den bakomliggande orsaken till dina problem. Skador på rör och vattenledningar kan orsaka skador i badrum, tvättstuga eller kök. Skadade ledningar måste bytas ut eller repareras.

Olika typer av avfuktare

Det finns olika lösningar beroende på var i bostaden som du har problem med fukt. Avfuktare finns i olika prisklasser, från några tusen till tiotusentals kronor för professionella avfuktare. Kapaciteten varierar och det är viktigt att välja en avfuktare som klarar av att avfukta det tänkta området. Kapaciteten mäts i liter per dygn.

Fördelar med att använda avfuktare i badrum och tvättstuga

Problem med fukt är vanliga i badrum, torkrum och tvättstuga. I dess områden höjs luftfuktigheten eftersom vi använder vatten när vi duschar och tvättar. Blöta eller fuktiga kläder som ska torka i ett torkrum höjer luftfuktigheten. En avfuktare hjälper att hålla problem med svamp och mögel såväl som skadliga bakterier borta.

 • Luftfuktigheten ökar i badrum och tvättstuga när vi duschar och tvättar.
 • Avfuktare minskar problem med svamp och mögel.
 • Skadliga bakterier kan föröka sig i fuktiga badrum, tvättstuga och torkrum.

I ett torkrum kan en avfuktare förutom att minska problem med fukt även hjälpa till att torka kläderna snabbare. En avfuktare kan minska eller helt ta bort behovet av att använda torktumlare eller ett torkskåp vilket kan spara energi. Avfuktare är energisnåla och en bra avfuktare med lämplig kapacitet kan torka dina kläder snabbt.

Förbättra luften i garaget

Du kan skydda din bil mot skador som kan uppstå om luftfuktighet är över 60 % i garaget då problem med korrosion och rost kan uppstå. Dessa skador kostat pengar att reparera och skadorna sänker även värdet på fordonet. Många av oss tillbringar tid i garaget och fukt och mögel kan påverka vår hälsa negativt.

FAQ

Hur fungerar en kondensavfuktare

Kondensavfuktare “kramar” ur fuktigheten i luften, fungerar bäst vid +16 grader.

Vad ska användas för att minska luftfuktigheten i kalla utrymmen

En sorptionsavfuktare passar i kalla utrymmen som garage, kallvind och krypgrund.

Klarar en sorptionsavfuktare minustemperaturer?

Många sorptionsavfuktare kan användas när det är frost – energisnåla och tystgående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.