0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Avfuktare

En avfuktare kan hjälpa i många situationer som har med hög relativ luftfuktighet att göra. Att ha en relativ luftfuktighet runt 50% är bra för människor och bostäder, men när den kommer över det börjar det skapa problem.

Dessa problem inkluderar många saker, bland annat mögel, svamp, farliga mikroorganismer, bakterier, röta, och skadedjur. Blir du drabbad av dessa saker så kan det innebära stora problem med höga saneringskostnader, sänkta värden på bostäder och fordon och hälsoproblem för människor.

En avfuktares högsta prioritet är att först och främst förebygga dessa problem. Har du redan problem med dessa saker bör du börja med att ta in en fackman och göra en kontroll.

Vilka olika sorters avfuktare finns det?

  • Kondensavfuktare (även kallade kompressoravfuktare)
  • Sorptionsavfuktare
  • Krypgrundsavfuktare
  • Termiska avfuktare
  • Vindsavfuktare

Läs mer här:

Luftavfuktare Arctus Fenja 25
Arctus Nordic är en populär tillverkare av avfuktare

Sorptionsavfuktare

Sorptionsavfuktare är mer tåliga och klarar att avfukta i lägre temperaturer än en kondensavfuktare. I ouppvärmda utrymmen bör du aldrig använda en kondensavfuktare, och en sorptionsavfuktare är alltid att föredra.

Sorptionsavfuktare är effektiva ända till dom väldigt låga graderna, men oftast inte minusgrader. Många klarar frost, och många är väldigt robusta. De är skapta för tuffare miljöer. Eftersom dom inte har någon kompressor så är dom väldigt energieffektiva och tystgående maskiner.

Kondensavfuktare

Kondensavfuktare är byggda för att arbeta i högre temperaturer än sorptionsavfuktare och termiska avfuktare, helst över 18 grader. Dom är perfekta för att avfukta helt eller delvis uppvärmda utrymmen, vilket ofta inkluderar badrum, torkrum, tvättstugor, vissa vindar eller krypgrunder, uppvärmda källare och förråd.

Detta är det perfekta alternativet för dom som vill torka sina kläder med en avfuktare.

Krypgrund

Det kan vara svårt att bibehålla rätt relativ luftfuktighet i krypgrunden, och därför byggs många sorptionsavfuktare specifikt för att prestera bra i krypgrunder. Avfuktare för krypgrund kan vara väldigt olika, och det är viktigt att man hittar rätt modell till rätt krypgrund. Storleken och utformningen av krypgrunden spelar en väldigt stor roll, och det är viktigt att undersöka sin krypgrund väl innan man köper en produkt.

Vart passar dom?

Dom passar på många ställen, och i många olika situationer. Krypgrunder, kallvindar och källare är ökända för att få problem med mögel, röta, skadedjur och dålig lukt – och avfuktare är ett populärt alternativ för att undvika dessa problem.

Garage, fjällstugor, fritidshus och förråd är ofta inte uppvärmda i samma grad som vanliga bostäder och detta innebär ofta att man behöver en där också. Vanligtvis har man också mindre uppsikt på dessa platser och har därför mindre kontroll över större temperaturförändringar.

I tvättstugan och torkrummet har avfuktaren dubbla funktioner, dels skyddar den bostaden från fukt och luktproblem, och dels så hjälper den till att torka den blöta tvätten. Att torka tvätten med en kondensavfuktare blir vanligare och vanligare, och många väljer att inte ens ha någon torktumlare hemma. Det är ett väldigt effektivt och energisnålt sätt att torka tvätten på.

I badrum blir det självklart ofta fuktigt. När man duschar höjs luftfuktigheten enormt under en kort period och det är viktigt att denna fukt inte fastnar i väggar, ramar och kakel. Det kan skapa en grogrund för mikroorganismer som kan innebära hälsoproblem för människor, förstöra elektroniska apparater och skapa obehagliga lukter. Med en IP-22 klassad (eller högre) modell kan du undvika dessa problem.

Dessutom så passar dom bra i vissa fordon. Dessa inkluderar båtar och husvagnar. Det säger sig självt att det blir fuktigt i båtar, vilket kan skada fordonet. Både båtar och husvagnar förvaras ofta utomhus eller i ouppvärmda utrymmen och hög luftfuktighet blir ofta ett problem i sådan kyla. Därför väljer många att avfukta sina fordon under lågsäsongen när dom inte används så mycket, för att se till att dom håller sig i bra skick.

Mer läsning