0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Bergvärmepumpar

En bergvärmepump hämtar sin energi från borrhålet. I hålet finns en kollektorslang fylld med vätska (ca 70% vatten och ca 30% frysskyddsvätska, vanligtvis etanol). Genom att ”köra runt” vätskan mellan värmepumpen och borrhålet hämtas energi från hålet. Fördelen med att använda berg som värmekälla är att det håller samma temperatur året om oavsett utetemperatur.Värmeenergin kan överföras till ett befintligt, konventionellt vattenburet uppvärmningssystem och kan även användas för varmvattenproduktion. Dock är investeringskostnaden hög då borrningen kostar mycket. Generellt kan man säga att ju större hus och värmebehov du har desto bättre lösning är bergvärmepumpen. Observera att värmeeffekten påverkas negativt om fler i närområdet tar värme från samma berg.

Bergvärmepumpen behöver ha rätt kapacitet

Något som är mycket viktigt är att välja en bergvärmepump som har kapaciteten för att värma hela hemmet oavsett årstid. Prestationsförmågan bestäms utifrån hur många kilowatt som pumpen kan leverera vid varje tillfälle. Vilken prestanda bergvärmepumpen ska ha beror vilka förutsättningar bostaden har. Därför kan det vara en bra idé att anlita experter.

Experterna räknar ut vilken kapacitet bergvärmepumpen behöver ha för att du ska få en fullgod värme i ditt hem. Hur djupt det borras i berggrunden avgörs av hur mycket prestationsförmåga som behövs. Finns det redan borrhål på tomten är det hur kraftig bergvärmepump som behövs för att värma bostaden.

Bergvärmepump – En god investering

En av de största fördelarna med bergvärmepump och dess system är att det har en väldigt lång livslängd jämför med andra typer av värmepumpar. Visserligen kan investeringen vara stor i början, kommer återbetalningen ske vanligtvis mellan fem och tio år. Kostnaden för en bergvärmepump ligger mellan 100 000 kronor och 200 000 kronor.

Oftast är det dyrast allra första gången som hål borras och det installeras en bergvärmepump, för sedan går det använda samma hål när pumpen ska bytas. Du kan räkan med att borrkostnaden ligger på cirka en tredjedel av hela investeringskostnaden. För större fastigheter kan kostnaden för borrning uppgå till cirka 60 000 kronor.

Installation av pumpen

Själva bergvärmepumpssystemet tar inte så stor plats på och har en minimal åverkan på tomten.Vilket beror på att borrhålet har en liten diameter och under markytan dras alla de ledningar som ska föra värmen in till pumpen. Det beräknas att det tar mellan ett till tre dagar att installera hela systemet.

Borrhålets djup varierar beroende på olika faktorer. Dels beror det på mineralsammansättningen i själva berggrunden, men också hur flödet av grundvattnet är på din tomt. Dessutom avgörs djupet av hur mycket bostaden har för energibehov för att ge en fullgod värme. Ett håls djup är oftast mellan 70 meter och ner till 200 meter.

Bergvärmepump för alla fastigheter

Du behöver inte bekymra dig om fastighetens storlek, eftersom det finns bergvärmepumpar som klarar allt från enfamiljshus till stora flerfamiljshus. Pumpen är utveckla att klara av att både värma upp bostaden och ge varmvatten. Därför är det viktigt att se till att få en bergvärmepump som har den rätta kapaciteten.

Fördelar med bergvärmepump

Att installera en bergvärmepump har många fördelar. Du får stora energibesparingar, jämfört med en värmepanna och du sparar upp till 80 %. Vilket är energieffektivt. En pump för bergvärme kräver i princip inget underhåll. Bergvärmepumpar har en längre livslängd då de installeras inomhus. Vanliga värmepumpar monteras utomhus. Låga omkostnader när väl pumpen är på plats.

 

 

Läs mer om bergvärmepumpar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.