0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luft luft värmepump

Vad är en luft luft värmepump?

En luftvärmepump är en miljövänlig uppvärmningsform som tar värme (sommartid även kyla) ur uteluften och transporterar den in i inomhusluften.

En luft/luftvärmepump består av en utedel och en innedel. Via innedelens fjärrkontroll väljs önskad innetemperatur och utedelens kompressor “kramar” ur värmen ur uteluften och transporterar denna via kylmedium i isolerade kopparrör in i innedelen. Väl där avges värmen in i inomhusluften via innedelens fläkt.

En luft/luftvärmepump förbättrar även inomhusluften då den innehåller ett eller flera filterfunktioner beroende på märke och modell.

Vilken passar mig?

När man väljer en luft/luftvärmepump är det viktigt att denna är anpassad för att fungera i det nordiska klimatet. Grundläggande anpassningar är bottentrågvärmare (för att undvika igenfrysning) och extra vevhusvärmare. Dessa nordenanpassade modeller fungerar även då det är riktigt kallt ute men med en avsevärt mindre verkningsgrad.

En luft/luftvärmepump fungerar bäst i eluppvärmda hus med öppen planlösning så att den uppvärmda luften når alla delar av huset. Vanligtvis minskar eluppvärmningen med 40-50% exkl tappvarmvatten. Observera att inomhusdelens placering är viktig för maximal värme. En certifierad installatör har kunskap och kan i samband med installationen upplysa om detta.

Observera att det inte är tillåtet att installera en luft/luftvärmepump utan att vara certifierad. Hos de flesta värmepumpsmärkerna upphör även garantin att gälla vid ej behörig installation.

Att tänka på när du köper luft/luftvärmepump:

  • Välj en Nordenanpassad värmepump som klarar vårt klimat.
  • Välj en värmepump med varvtalstyrd kompressor, även kallad inverter. Undvik så kallade On/Off-värmepumpar.
  • Ju öppnare planlösning desto bättre förutsättningar för spridning av värmen.
  • Fundera på vad som är viktigt för dig när du köper värmepump. Värmeeffekten? Garantier? Luftreningen? Ljudnivån? Ta sedan och jämför märken och modeller.
  • Välj en större modell än en liten då värmeeffekten är bättre vid lägre varvtal och du förlänger värmepumpens livslängd.
  • Byt och rengör filter enligt tillverkarens anvisningar då defekta/igensatta filter påverkar värmepumpens värmeeffekt. Ett renare inomhusklimat får du på köpet.
Luft/luftvärmepump
Luft/luftvärmepump från Panasonic

Vi har väldigt lång erfarenhet av att sälja värmepumpar, och om du har några som helst frågor kan du ringa oss på 0171 – 66 30 20 eller maila oss på info@e-klok.se

På e-klok.se har vi ett stort utbud av luft/luftvärmepumpar och lång erfarenhet om vad som fungerar i vilka situationer, och om behöver hjälp i ditt val av värmepump så erbjuder vi rådgivning genom processen. Vi analyserar just dina omständigheter, vad det är du vill åstadkomma, och det bästa sättet att uppnå det du vill uppnå, vare sig det är värme, kyla, eller bara att reducera din energikonsumtion.

Läs mer om luft/luftvärmepumpar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.