0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luft vatten värmepump

En luft vatten värmepump hämtar värme från utomhusluften och överför det till husets vattenburna värmesystem och kan även generera tappvarmvatten. Luft/vattenvärmepump ses ofta som ett alternativ till bergvärme och kräver inga större ingrepp vare sig i huset eller på tomten. Den är dessutom billigare i inköp men kan innebära en del buller från utomhusdelen och till skillnad från bergvärme innebär lägre temperaturer lägre verkningsgrad.

Att tänka på när det gäller luft/vatten-värmepump:

  • Årsmedeltemperaturen är avgörande för hur effektiv en luft/vatten-värmepump är.
  • Se till att du anpassar värmepumpen och trimmar in den efter husets behov.
  • Önskvärt är att du får ett aggregat där radiatorvattnet aldrig passerar utsidan på huset. Detta kan innebära värmeförluster.
  • Totalentreprenad är att rekommendera, det vill säga ett företag som sköter allt i en obruten kedja – kalkylerar behov, värmepump och installation.

Det finns flera olika anledningar att installera en luft vatten värmepump. Det beror mycket på vad du faktiskt använder dig av för uppvärmningssystem i dagsläget.

Har du ett lite äldre vattenburet värmesystem, det vill säga en värmekälla som via rördragning leder uppvärmt vatten till radiatorer eller golvvärme så kan du spara mycket pengar.

Har du en oljepanna i dagsläget så är det hög tid att byta, då dom verkligen inte är kostnadseffektiva eller miljövänliga. Bränner du för uppvärmning som med en braskamin eller en pelletskamin så kan du vilja slippa allt manuellt arbete som är involverat i den sortens uppvärmning.

Fjärrvärme är vanligt i Sverige, men det kan variera väldigt mycket hur effektivt det faktiskt är. Dels så får man inte alltid själv bestämma vilken energikälla man vill ha sin värme ifrån, och dels så varierar effektiviteten beroende på hur långt ifrån fjärrvärmestationen man bor.

Elvärmepannor är det också många som har, men på senare år har elpriserna stigit så mycket så många väljer att byta ifrån eluppvärmning.

Har du något av alla dessa alternativen så kan en luft vatten värmepump vara för dig! Hör gärna av dig till oss på e-klok via telefon på 0171 – 66 30 20 om du har några frågor eller behöver hjälp att välja modell.

Läs mer om luft vatten värmepumpar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.