Energismart

Elförbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet

Ibland kan energi- och elförbrukning kännas som en hel vetenskap. Inte minst när man söker energirådgivning stöter man på begrepp som man inte har hört tidigare och får frågor som man kanske inte riktigt kan svara på.

Därför har vi samlat en kort guide där vi går igenom normalförbrukningen i en villa respektive en lägenhet. Vi hoppas att ni har nytta av den när ni räknar på er egen elförbrukning och för att få en uppfattning om ni har en hög eller låg förbrukning.

 

Villa:
Energiförbrukningen i en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är cirka 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 15 000 kWh, hushållsel till 5 000 kWh och varmvatten till 5 000 kWh.

Uppvärmningskostnaden är alltså den största kostnaden. Inga konstigheter med det, men man bör tänka på att varje grad högre temperatur i genomsnitt innebär fem procent ökad energiförbrukning. För en villa med 20 000 kWh årlig värmeförbrukning betyder den enda graden alltså ca 1 000 kWh.

Om varmvatten kan man säga att en villafamilj på fyra personer som hushållar med varmvatten förbrukar cirka 3 500 kWh energi. En annan familj som låter vattnet flöda förbrukar upp mot 7 000 kWh på att värma sitt tappvarmvatten. Skillnaden mellan att alltid hushålla och att konsekvent slösa med varmvatten innebär således ett par tusen kronor om året.

Om hushållselen kan man säga att sedan datorer och andra elektroniska apparater kom in i hemmen har elanvändningen ökat kraftigt. För 25 år sedan beräknades förbrukningen av hushållsel i en genomsnittlig villa till mindre än 5 000 kWh. Idag är det inte ovanligt med upp mot 8 000 kWh i en aktiv familj.

Av de 5 000 kWh hushållsel som vanligen förbrukas i en genomsnittlig villa ser fördelningen ungefär ut så här. Ett tips för att mäta din exakta förbrukning i ditt hem är att använda en energimätare.

 • Tvätt och tork, cirka 1 000 kWh
 • Disk, cirka 350 kWh
 • Elektriska apparater, cirka 850 kWh
 • Kyl, frys, sval, cirka 1 000 kWh
 • Matlagning, cirka 800 kWh
 • Belysning, cirka 1 000 kWh

Lägenhet:
Energiförbrukningen i en genomsnittlig lägenhet i Sverige är cirka 12 000 kWh per år, varav 6 500 kWh är uppvärmning, 2 500 kWh är varmvatten, 2 500 kWh är hushållsel och resterande 500 kWh är tvätt och torkning.

En genomsnittlig lägenhet med 2 personer gör av med cirka 240 kWh hushållsel per månad. En lägenhet med 4 personer gör av med cirka 340 kWh per månad. Det är belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el i en lägenhet, men elektroniska apparater klättrar snabbt på den listan och kommer förmodligen att segla upp som en av de större energiförbrukarna i lägenheter framöver.

Säsongsvariationer:
E.ON har en bra lista där de beskriver hur elförbrukningen förändras över året. Där kan du även läsa hur långt 1 kWh räcker i förhållande till olika enheter som är vanliga i våra hem.

Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning?

Eftersom uppvärmningskostnaden är den största kostnaden på din elräkning är det framför allt uppvärmningsalternativ som du bör se över. Här finns ett flertal olika teknologier, allt från bergvärme till luft/luft värmepumpar. Du kan också investera i t.ex. solceller/Solenergi som du genererar el till ditt hushåll. På energi och klimatsajten e-klok.se hittar du mer information om energibesparande produkter. Du kan också vända dig direkt till e-kloks energirådgivare på telefon: 0171-663020.

Kommentera gärna den artikeln med dina egna tips på hur man kan sänka sin elförbrukning.

 

11 Comments

 • Pingback: Spara energi – Energi & miljö arbete | Hannaberggren's Blog

 • Pingback: Good Lifestyle | Välj en seriös husleverantör

 • Pingback: Läsvärda länkar | Fastighetsteknik

 • Pingback: Elförbrukning januari – Nya huset

 • Pingback: Är det bäst med direktverkande el och vattenburen el? - ENERGIFAKTA

 • Reply

  Sven Kristersson

  17 maj, 2018

  Otroligt att ni hänvisar till ett telefonnummer som inte finns! 0771-66 3020!
  Det kan man Akalla energirådgivning…dvs. bortkastad energi.
  Vänligen
  Sven

  • Reply

   Energirådgivaren

   21 maj, 2018

   Hej Sven,

   Inlägget är från 2011 och vi har sedan dess bytt telefonnummer. Vi har nu uppdaterat inlägget!

   Mvh, Energirådgivaren

 • Reply

  Jonas

  19 januari, 2019

  Det behöver inte vara svårt att göra en kraftig besparing i förbrukningen genom att hålla inomhustemperaturen nere. För en eluppvärmd villa i Skåne på cirka 185m2 med en luftvärmepump klarar vi oss på 11500kWh per år. Det är lite mindre än hälften av vad som är normalt för denna typen av bostad. IKEAS tjockaste täcken för att 13C känns bra. Nedanvåningen håller 15-18C. Det fungerar när man väl vant sig 🙂

  • Reply

   Energirådgivaren

   21 januari, 2019

   Hej Jonas,

   Tack för ditt tips! Det finns många sätta att hålla elkostnaden nere, härligt att höra att du hittat ett sätt som fungerar för dig!

   Mvh,
   Energirådgivaren / e-klok.se

 • Reply

  Ekaterina Wetterbrandt

  15 februari, 2019

  Hej! Jag ser att folk förbrukar genomsnitt 250 kwh (två pers, lägenhet) och känner mig förtvivlad… Tittar på våra faktoror och ser att vi ligger på 450-500 kwh… Dessutom när vi var på semester så åkte vi den 12 juli och ändå fått 300 kwh att betala för. vad kan vi titta på närmare gör att kunna peka ut den ”skyldige”?

  • Reply

   Energirådgivaren

   18 februari, 2019

   Hej Ekaterina,

   Tack för din kommentar, för att vi ska kunna ge ett råd bör du klargöra vad du menar, är det 450-500 kWh per dag, vecka eller månad. Mejla oss på info@e-klok.se.

   Mvh,
   Energirådgivaren / e-klok.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.