0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Elförbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet

Elförbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet

Ibland kan energi- och elförbrukning kännas som en hel vetenskap. Inte minst när man söker energirådgivning stöter man på begrepp som man inte har hört tidigare och får frågor som man kanske inte riktigt kan svara på.

Därför har vi samlat en kort guide där vi går igenom normalförbrukningen i en villa respektive en lägenhet. Vi hoppas att ni har nytta av den när ni räknar på er egen elförbrukning och för att få en uppfattning om ni har en hög eller låg förbrukning.

 

KUBIE Energibesparingsbox 25A

Med Kubie kan du spara minst 8% av dina kWh om ditt hem har en huvudsäkring upp till 25A. Den fungerar till såväl villa, lägenhet och semesterhus. Några av fördelarna med en Kubie energibesparingsbox är att du inte bara sparar 5-15% av din energiförbrukning, men även att du ökar livslängden av dina hushållsmaskiner med upp till hela 30%. Det här är även ett väldigt bra sätt att få ut mer av dina solceller, om du har sådana.

Villa:
Energiförbrukningen i en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är cirka 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 15 000 kWh, hushållsel till 5 000 kWh och varmvatten till 5 000 kWh.

Uppvärmningskostnaden är alltså den största kostnaden. Inga konstigheter med det, men man bör tänka på att varje grad högre temperatur i genomsnitt innebär fem procent ökad energiförbrukning. För en villa med 20 000 kWh årlig värmeförbrukning betyder den enda graden alltså ca 1 000 kWh.

Om varmvatten kan man säga att en villafamilj på fyra personer som hushållar med varmvatten förbrukar cirka 3 500 kWh energi. En annan familj som låter vattnet flöda förbrukar upp mot 7 000 kWh på att värma sitt tappvarmvatten. Skillnaden mellan att alltid hushålla och att konsekvent slösa med varmvatten innebär således ett par tusen kronor om året.

Om hushållselen kan man säga att sedan datorer och andra elektroniska apparater kom in i hemmen har elanvändningen ökat kraftigt. För 25 år sedan beräknades förbrukningen av hushållsel i en genomsnittlig villa till mindre än 5 000 kWh. Idag är det inte ovanligt med upp mot 8 000 kWh i en aktiv familj.

Av de 5 000 kWh hushållsel som vanligen förbrukas i en genomsnittlig villa ser fördelningen ungefär ut så här. Ett tips för att mäta din exakta förbrukning i ditt hem är att använda en energimätare.

 • Tvätt och tork, cirka 1 000 kWh
 • Disk, cirka 350 kWh
 • Elektriska apparater, cirka 850 kWh
 • Kyl, frys, sval, cirka 1 000 kWh
 • Matlagning, cirka 800 kWh
 • Belysning, cirka 1 000 kWh

Lägenhet:
Energiförbrukningen i en genomsnittlig lägenhet i Sverige är cirka 12 000 kWh per år, varav 6 500 kWh är uppvärmning, 2 500 kWh är varmvatten, 2 500 kWh är hushållsel och resterande 500 kWh är tvätt och torkning.

En genomsnittlig lägenhet med 2 personer gör av med cirka 240 kWh hushållsel per månad. En lägenhet med 4 personer gör av med cirka 340 kWh per månad. Det är belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el i en lägenhet, men elektroniska apparater klättrar snabbt på den listan och kommer förmodligen att segla upp som en av de större energiförbrukarna i lägenheter framöver.

Säsongsvariationer:
E.ON har en bra lista där de beskriver hur elförbrukningen förändras över året. Där kan du även läsa hur långt 1 kWh räcker i förhållande till olika enheter som är vanliga i våra hem.

Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning?

Eftersom uppvärmningskostnaden är den största kostnaden på din elräkning är det framför allt uppvärmningsalternativ som du bör se över. Här finns ett flertal olika teknologier, allt från bergvärme till luft/luft värmepumpar. Du kan också investera i t.ex. solceller/Solenergi som du genererar el till ditt hushåll. På energi och klimatsajten e-klok.se hittar du mer information om energibesparande produkter. Du kan också vända dig direkt till e-kloks energirådgivare på telefon: 0171-663020.

Kommentera gärna den artikeln med dina egna tips på hur man kan sänka sin elförbrukning.

23 svar

 1. […] byggs och under alla år man bor i det så hur stort du bygger och vilka material du väljer kommer påverka dina utgifter i framtiden. Även detta är något som en bra husleverantör ser till att påminna om. Han eller […]

 2. […] Elförbrukning i en genomsnittlig villa respektive lägenhet. […]

 3. […] genomsnitt (inklusive hushållsel) om 100 kWh/m²/år. Uppvärmningen beräknas ofta stå för 60% av elförbrukningen, vilket för gamla huset skulle innebära en genomsnittlig energiförbrukning […]

 4. […] varje månad beror dels på elpriset under den perioden och dels på hur mycket el du förbrukar. Energirådgivaren uppskattar […]

 5. Sven Kristersson skriver:

  Otroligt att ni hänvisar till ett telefonnummer som inte finns! 0771-66 3020!
  Det kan man Akalla energirådgivning…dvs. bortkastad energi.
  Vänligen
  Sven

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Sven,

   Inlägget är från 2011 och vi har sedan dess bytt telefonnummer. Vi har nu uppdaterat inlägget!

   Mvh, Energirådgivaren

 6. Jonas skriver:

  Det behöver inte vara svårt att göra en kraftig besparing i förbrukningen genom att hålla inomhustemperaturen nere. För en eluppvärmd villa i Skåne på cirka 185m2 med en luftvärmepump klarar vi oss på 11500kWh per år. Det är lite mindre än hälften av vad som är normalt för denna typen av bostad. IKEAS tjockaste täcken för att 13C känns bra. Nedanvåningen håller 15-18C. Det fungerar när man väl vant sig 🙂

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Jonas,

   Tack för ditt tips! Det finns många sätta att hålla elkostnaden nere, härligt att höra att du hittat ett sätt som fungerar för dig!

   Mvh,
   Energirådgivaren / e-klok.se

 7. Ekaterina Wetterbrandt skriver:

  Hej! Jag ser att folk förbrukar genomsnitt 250 kwh (två pers, lägenhet) och känner mig förtvivlad… Tittar på våra faktoror och ser att vi ligger på 450-500 kwh… Dessutom när vi var på semester så åkte vi den 12 juli och ändå fått 300 kwh att betala för. vad kan vi titta på närmare gör att kunna peka ut den “skyldige”?

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Ekaterina,

   Tack för din kommentar, för att vi ska kunna ge ett råd bör du klargöra vad du menar, är det 450-500 kWh per dag, vecka eller månad. Mejla oss på info@e-klok.se.

   Mvh,
   Energirådgivaren / e-klok.se

 8. Niklas skriver:

  Hej! Vi bor i en villa på 140 kvm och har bergvärme sedan några år tillbaka. Årlig förbrukning ligger på ca 12 000 kWh. Två vuxna och två barn i hushållet. Min fråga är om vi skulle klara oss på en 16 amperes huvudsäkring istället för 25 som vi har idag? (25 säkringen är kvar sedan uppvärmingen skedde via elpatron och då låg vi runt 30 000 kWh per år)

  Tacksam för svar!

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej på dig Niklas, tack för din fråga.

   När det kommer till om ni skulle spara pengar på det vågar jag inte svara, men i vanliga fall skulle det kunna fungera i alla fall.
   Men ta inga beslut förrän du har pratat med din elleverantör kring priser, och för en diskussion kring hur er elförbrukning ser ut, så tror jag du kommer få en tydligare inblick i situationen.

   • Henrik skriver:

    Hej! Hur ni kan kalla er för elrådgivning men inte kan svara på om man sparar pengar på att säkra ner är lite skrämmande. Niklas årliga nätkostnad hade sänkts från 17.465:- (25A) till 13.560:- (16A) =3896:- i nätavgift per år.
    16 Ampere säkring klarar en belastning på 11kW/h vilket din bergvärmepump inte borde komma upp i.

    • Energirådgivaren skriver:

     Hej Henrik! Tack för ditt svar.

     Att ändra från 25A till 16A är ett mer ekonomiskt alternativ, men vilken typ av huvudsäkring man behöver beror på ens elkonsumtion. Har du för liten huvudsäkring kan den gå sönder när du använder mycket el. Är du sparsam med elen men samtidigt har en överdimensionerad säkring betalar du en för hög fast avgift i onödan. Det är därför bra att tänka över sitt val av ny eller befintlig säkringsstorlek, rådet står kvar till Niklas att kontakta sitt elbolag.

     Mvh, Energirådgivare

 9. Ellen skriver:

  Bra sajt! Tack!

 10. Basim skriver:

  Hej,
  Jag kommer att bygga 1 plan hus 190 kvm i Eskilstuna, vi är 2 vuxna och 3 små barn. Vilket värmesystem passar oss som gäller driftkostnad och effekt, fjärrvärme eller frånluftsvärmepump, tack för svaret.
  Basim

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej på dig Basim, tack för din kommentar! Det här är en intressant fråga, och vi skulle behöva veta lite mer för att ge dig ett så specifikt svar som möjligt.
   Så om du mailar oss så mycket information som möjligt på info@e-klok.se så tar vi en närmre titt på detta 🙂

   Mvh, Energirådgivaren.

 11. Björn skriver:

  Hej,
  Hur stor i m2 är den lägenhet som ni beskriver som den “”genomsnittliga lägenheten” i artikeln kring elförbrukning.
  Mvh
  Björn

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Björn, hoppas allt står bra till med dig idag! Tack för din fråga.
   Källan till den här artikeln var en e-on artikel från 2011, vilket var samma år som vi publicerade detta inlägg. Men tyvärr så valde e-on vid något tillfälle att ta bort den artikeln från sin hemsida.
   Så den exakta siffran dom nämnde i den artikeln vet vi inte i dagsläget.

   Dessvärre så finns det ju uppdaterade artiklar kring detta, och information från Wikipedia lyder:
   I genomsnitt har svenskarna 42 kvadratmeter bostadsyta per person. Småhusägarna bor rymligast. De har 46 kvadratmeter per person, medan de i bostadsrätt har 39 och hyresgäster har 35 kvadratmeter per person.

 12. Christer skriver:

  Hej,
  Vi, två vuxna, bor i ett parhus och har en årlig total el förbrukning på ca19 000 kwh, som uppvärmning har vi en 12 år gammal luft-vatten värmepump. Gissar att pumpen hade ett scop värde på 2 när den var ny. Försöker hitta info hur pumpens verkningsgrad påverkas med åldern men hittar inget. Har du info om det? En modern värmepump har ett scop värde på 4,8. Jag har fått offert på en ny värmepump på 123 000kr exkl rot och vill räkna ut lönsamheten i den investeringen, hur stor procent av 19 000kWh är värme och varmvatten?

  • Energirådgivaren skriver:

   Hej Christer, vi kontaktar dig på din e-mail!

  • jan-E Carlsson skriver:

   Sätt in en luft-luftvärmepump, c:a 16000:- Luft-vatten och bergvärme lönar sig aldrig för små behov. Varmvattnet blir något dyrare, men att ge ut 60-100-tusen i onödan är ganska dyrt. Luft-luft sedn 1994.
   Minskade elen från 26000 kwh till 16000 kwh. Byter var 10.e år. 2 års avskrivning, 8 år sparbössa.
   Jan-E

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.