AC eller Luftkylare? - Vad passar dig?

Hem > AC och luftkylare

Här reder vi ut skillnaden mellan AC och luftfuktare, förklarar hur de fungerar och vilka fördelar de kommer med. Vi har även listat var du kan hitta de bästa och billigaste produkterna beroende på vad du har för behov.


Uthyrning av kylmaskiner

Söker du kylmaskiner till industriverksamheten, verkstäder, kontor, lagerlokaler eller kanske ett evenemang? Energyst förstår dina önskemål, vet vad som är viktigt för dig och förser dig med de kyllösningar som efterfrågas. Ta del av expertrådgivning och skräddarsydda system efter behov, till konkurrenskraftiga priser.

Vad är det för skillnad på AC och luftkylare?

Den stora skillnaden ligger i hur de kyler ner luften; en AC använder sig av ett kylmedel medan en luftkylare kyler genom ångor från sin vattentank. En AC kan komma ner i mycket lägre temperaturer än en luftkylare; å andra sidan är en luftkylare billigare och mer miljövänlig. Det finns för-och nackdelar med de båda, men effekten de vill åstadkomma är densamma. Här under förklarar vi hur en AC respektive en luftkylare fungerar.

Hur fungerar en AC?

AC är en förkortning av Air Conditioner som översätts till luftkonditionering på svenska. En AC fungerar i princip som ett kylskåp – genom att ändra trycket hos en vätska från högt till lågt så fångar vätskan upp värmen och ombildas till gas. Det som kännetecknar en AC är att den kan komma ner i mycket låga temperaturer. Det finns både stora luftkonditioneringssystem och mindre varianter som också är portabla och passar bra för hemmabruk.

 • Kyler ner med kylmedel
 • Kan komma ner i mycket låga temperaturer
 • Håller jämn temperatur
 • Måste leda ut värme i fönster

Vad är en luftkylare?

En luftkylare kyler ner rum genom att suga upp värmen och omvandla sina egna ångor från vattentanken till kall luft, med det sagt används inte kylmedel i en luftkylare. Den kräver däremot bra luftcirkulation och bör därför placeras vid ett fönster eller en dörr. Slutligen är en luftkylare billigare och mer miljövänlig än en AC och motverkar torr luft med sina vattenpartiklar som sprutas ut i luften.

 • Kyler ner med hjälp av ångor
 • Billigt sätt att kyla ned luft
 • Miljövänlig
 • Kräver bra luftcirkulation

Luftkylare - Bäst i test

Här under har vi listat de bästa luftkylarna baserat på effekt, drifttid, specialfunktioner och pris i relation till tidigare nämnda parametrar. Ha i åtanke att en luftkylare inte är en AC och inte har samma kylande effekt. Å andra sidan är luftkylare som sagt i regel billigare och mer miljövänliga. Luftkylare passar perfekt för de som vill ha svalka under de varmaste dagarna men som inte vill lägga alltför mycket pengar för att få till det.

1

AEG LK 5689

Detta är en portabel luftkylare som hamnar på en klar förstaplats på grund av sin långa drifttid på hela 20 timmar. Med drifttid menas i detta fall hur länge en vattentank håller. Denna AEG luftkylare styrs av en fjärrkontroll där du kan välja mellan tre olika hastighetslägen och ställa in en timer. Utöver det har den fyra hjul, vilket gör den lätt att flytta på.

Specifikation

 • Täckningsyta: 20m²
 • Vattentank: 4,5L
 • Drifttid: 20 timmar
 • Hastighetslägen: 3
 • Fjärrkontroll
Här hittar du AEG LK 5689
2

Tristar AT 5464

Det stora pluset med Tristar AT 5464 är att den är anpassad för nattligt bruk, det vill säga att en av inställningarna är extra tyst. Det medföljer en fjärrkontroll för att kunna växla mellan de tre hastigheterna som finns, dessutom finns det en timer som kan ställas in mellan 1 och 7,5 timmar. Denna Tristar luftkylare har också fyra hjul och är lätt att flytta runt på.

Specifikation

 • Täckningsyta: 15m²
 • Vattentank: 9L
 • Drifttid: 8 timmar
 • Hastighetslägen: 3
 • Fjärrkontroll
Här hittar du Tristar AT 5464
3

DeLonghi EV250

DeLonghi luftkylare är både en luftkylare och luftrenare och har en räckvidd på 20 kvadratmeter. Den styrs med en fjärrkontroll och har tre skiftlägen, den har en timer på 24 timmar. Den har dessutom en snygg design och kan fås i antingen helsvart eller vit med en tunn blå kant.

Specifikation

 • Täckningsyta: 20m²
 • Vattentank: 4,5L
 • Drifttid: 20 timmar
 • Hastighetslägen: 3
 • Fjärrkontroll
Här hittar du DeLonghi EV250
4

VidaXL 51128

Denna luftkylare har, trots sitt låga pris, tre hastighetslägen och en vattentank på 3,5L där du även kan lägga ner isbitar. Den har dessutom hjul och kan därmed lätt flyttas runt. Den finns med både 60 watt och 80 watt beroende på ditt behov. Det enda som saknas är fjärrkontroll och timer, men inte skadar det att resa på sig för att sätta på eller stänga av den.

Specifikation

 • Täckningsyta: 15m²
 • Vattentank: 4,5L
 • Drifttid: uppgift saknas
 • Hastighetslägen: 3
Här hittar du VidaXL 51128
5

Evapolar evaLIGHT

Detta är en liten luftkylare som passar perfekt på mindre ytor där den både kyler och renar luften inom en radie av 3 kvadratmeter. Trots att den är så pass liten som den är har den en drifttid på hela 8 timmar. Den är dessutom snygg i designen och med ett justerbart LED-ljus, som du också kan stänga av om du skulle vilja. Den laddas enkelt via ett USB, eluttag eller en powerbank.

Specifikation

 • Täckningsyta: 3m²
 • Vattentank: 0,8L
 • Drifttid: 8 timmar
 • Hastighetslägen: 1
Här hittar du Evapolar evaLIGHT

AC / Luftkonditionering - Bäst i test

När vi kom fram till vilken som är vår bästa portabla AC utgick vi ifrån täckningsyta, ljudnivå, nedkylningskapacitet, tillbehör och specialfunktioner. Allt detta ställdes sedan i relation till priset.

1

Woods AC Cortina Silent G

Denna Woods AC är en solklar vinnare tack vare sin mycket goda avfuktningsförmåga och att den kan hantera hela 35 liter vatten om dagen samt är mycket tyst (i jämförelse med andra modeller). Den är dessutom mycket lätt att flytta trots att den har en så stor tank, eftersom den står på hjul.

Specifikation

 • Täckningsyta: 35m²
 • Ljudnivå: 53-64db
 • Fönsterkit ingår
 • BTU: 12 000
Här hittar du Woods AC Cortina Silent G
2

Tristar AC-5529

Denna Tristar AC kommer in på en andra plats för att den är ett bra budgetalternativ, då den kostar lite över 3 000kr. Den har också en bra kylförmåga och kan kyla ner rum som är på ungefär 20 kvadratmeter. Den har dessutom avfuktning, timer, fläktläge och fjärrkontroll. Den enda nackdelen är ljudnivå som är något hög, å andra sidan är ljudet konstant.

Specifikation

 • Täckningsyta: 20m²
 • Ljudnivå: 53-64db
 • Fönsterkit ingår
 • BTU: 9 000
Här hittar du Tristar AC-5529
3

Woods Venezia 18K G

Denna AC har en enorm kylkapacitet och kan kyla ner rum som är uppemot 50 kvadratmeter, så har du behov av att täcka stora rum är detta ett perfekt val. Den kan också ta emot ungefär hela 53 liter vatten under en dag. Men med det drar den också mer, uppemot 2 000 watt. Denna Woods AC har däremot en bra avfuktningsförmåga, fjärrkontroll, timer och fläkt. Vill du ha en AC som utan tvekan levererar svala rum är detta helt rätt val.

Specifikation

 • Täckningsyta: 50m²
 • Ljudnivå: 56-65db
 • Fönsterkit ingår
 • BTU: 18 000
Här hittar du Woods Venezia 18K G
4

Electrolux EXP35U538CW

Denna AC täcker upp till 50 kvadratmeter, har en god avfuktningsförmåga och en automatisk temperaturreglering. Men det som urskiljer denna Electrolux AC från resterande är att den är miljövänlig, detta tack vare att den använder sig av gasen R290 till skillnad från R410a som de flesta andra använder. Till sist är den mycket stilren och smidig att ha att göra med.

Specifikation

 • Täckningsyta: 50m²
 • Ljudnivå: 65db
 • Fönsterkit ingår ej
 • BTU: 12 000
Här hittar du Electrolux EXP35U538CW
5

Electrolux EXP26U338CW

Här har vi ytterligare en Electrolux AC, vilket också är ett bevis på att Electrolux är en bra tillverkare när det kommer till luftkonditionering. Denna AC kommer med en fjärrkontroll, timer och avfuktningsfunktion. Den har tre fläkthastigheter att välja mellan; rymmer 28,8 liter och är smidig att flytta runt. Den har dessutom en stilren design och finns i både vitt och svart. Det enda som är lite negativt med den är ljudnivån som är något hög, men den har som sagt en grym kylningseffekt.

Specifikation

 • Täckningsyta: 40m²
 • Ljudnivå: 64db
 • Fönsterkit ingår ej
 • BTU: 9 000
 • Pris ca: 4 800kr
Här hittar du Electrolux EXP26U338CW