0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luftkylare eller AC – vad är bäst?

Luftkylare eller AC – vad är bäst?

Aircondition hemma eller på kontoret

En vanlig fråga vi får på e-klok är om man ska välja en luftkylare eller AC för att svalka ned sig på dom varma sommardagarna. Här kommer du hitta information kring luftkylare och AC, och vad som är viktigt att tänka på.

Det första man bör tänka på att en luftkylare är en sorts AC, fast skillnaden är att den inte har någon kompressor eller ett köldmedium. Det innebär att det faktiskt är 2 väldigt olika sorters maskiner, som fungerar på väldigt olika sätt.

Att välja luftkylare eller AC blir också svårare att det finns flera olika sorters AC, men generellt sätt rekommenderar vi alltid en AC över en luftkylare. Dom bästa AC är dom fast installerade och luftvärmepumpar, och är du ute efter seriös kyla så är dessa dina absolut bästa alternativ.

Luftkylare eller AC: AC är kraftfullare

När man väljer luftkylare eller AC måste man komma ihåg att alla sorters AC är kraftfulla, och även portabla AC ger väldigt bra kyla. Vi använder dom själva på kontoret, där vi kan välja både luftkylare eller AC. På dom riktigt varma sommardagarna behöver man en AC eftersom dom alla har kompressor.

Alla AC suger ut den varma luften ur rummet, till skillnad från en luftkylare. Det är själva poängen med köldmediet i detta fall – att förflytta luft som har en temperatur till en plats där luften har en annan temperatur.

Så när du väljer luftkylare eller AC kom ihåg att med en portabel AC kommer du att känna att den suger ut varm luft baktill, precis som ett kylskåp. Det är därför den har frånluftsslangen.

Det är en viktig poäng. Folk gillar inte frånluftsslangen för att dom tycker att den är obekväm att använda, men den är otroligt viktig. Kan du ha en frånluftsslang stickandes ut ur ett fönster eller balkongdörr tycker vi alltid att man ska välja en portabel AC över en luftkylare.

En luftkylare kyler rummet med hjälp av vanligt kranvatten och is. Detta skapar ånga som sedan sprids i rummet genom en fläkt.

Därför sugs inte den varma luften bort, luftkylaren höjer helt enkelt luftfuktigheten i rummet och detta sänker temperaturen mellan 1-3 grader. Du kan dock inte ställa in vilken temperatur du vill ha i rummet, som du kan göra med en AC. Det tar dessutom längre tid, och effekten är betydligt sämre med en luftkylare.

Det är lika mycket jobb med luftkylare eller AC

Det manuella arbetet är ungefär detsamma med en portabel AC eller luftkylare (det vill säga, inte speciellt mycket). Dom sköter sig mest själva. Du måste fylla på luftkylaren med vatten lite då och då, och varje gång du vill använda din portabla AC måste du sätta ut frånluftsslangen genom ett fönster eller balkongdörr. Det är allt.

Med fast installerade airconditions behöver du förstås inte göra något över huvud taget, utan slår oftast bara på den med en fjärrkontroll.

Vad har högst energianvändning: luftkylare eller AC?

Då luftkylare inte har någon kompressor utan istället bara använder en fläkt, drar dom betydligt mycket mindre el än en AC. Men det betyder inte att AC är några extrema energibovar, se bara till att köpa en med bra energimärkning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.