Köpa bergvärmepump

Hem > Bergvärmepumpar

Du som funderar på att köpa bergvärmepump har sannolikt många funderingar inför köpet och installationen. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna så att du kan komma i gång med dina bergvärmeplaner.

Hoppa direkt till innehåll:

Bästa bergvärmepump

När det gäller marknadens bästa bergvärmepump står valet enligt oss mellan en av följande produkter: NIBE fighter och CTC EcoPart. De är båda producerade av marknadsledande leverantörer och passar de flesta hushållens behov. Läs mer lite längre ner på sidan.

Köp bergvärmepump online & i butik

Att köpa en bergvärmepump kan göras både online och i fysiska butiker, och det finns flera faktorer att överväga vid beslutet. Onlineköp kan ofta leda till lägre priser, och det är ett effektivt sätt att utforska olika alternativ innan man tar ett beslut. Å andra sidan kan fysiska butiker erbjuda kunder möjligheten att se och diskutera produkterna personligen innan köp. Detta kan vara fördelaktigt för dem som föredrar hands-on-upplevelsen och önskar personlig rådgivning vid valet av en bergvärmepump.

Köp bergvärmepump från VVSobadrum.se som erbjuder ett omfattande sortiment. Deras utbud inkluderar välrenommerade märken som Nibe och CTC, vilka är kända för att leverera hög prestanda och pålitliga värmelösningar för hemmamiljön. För att möta olika behov och för att säkerställa låga värmeförluster, har VVSobadrum.se ett brett utbud av bergvärmepumpar med olika kapaciteter och tekniska egenskaper. Deras webbplats ger detaljerad information om varje produkt, vilket underlättar för kunder att välja den mest lämpliga värmepumpen för sina specifika krav. Precis som i butik får du här bästa personliga service och rådgivning.

Stor bergvärmepump i vitt plåtskåp av märket Nibe.

Nibe Fighter Bergvärmepump F1255

Varvtalsstyrd bergvärmepump

Den varvtalsstyrda bergvärmepumpen NIBE Fighter F1255 anpassar sig automatiskt efter hushållets effektbehov och har inbyggd varmvattenberedare. Utöver bergvärme som energikälla kan du använda den med markvärme, sjö- eller grundvatten. Den passar perfekt för dig som vill ha en energisparande bergvärmepump och har marknadens bästa årsvärmefaktor, ett mått på hur effektiv pumpen är under ett helt år. NIBE Fighter kommer i tre olika storlekar: 1,5–6 kW, 3–12 kW och 4–16 kW.

Specifikationer:

  • Varvtalsstyrd/frekvensstyrd
  • Minimala driftskostnader
  • Fjärrstyrd värme
  • Schemaläggning av temperatur av varmvatten och värme
  • Marknadens bästa årsvärmefaktor
  • Integrerad varmvattenberedare
  • För berg- eller markvärme, samt sjö- eller grundvatten
  • För lågtempererade distributionssystem som golvvärme och radiatorer
  • Temperaturer: framledning 65 °C, returledning 58 °C
  • 42–44 dB(A), låg ljudnivå
  • 400 V
  • A+++
Se pris hos VVS Home.se
Liten bergvärmepump i vitt plåtskåp av märket CTC.

CTC EcoPart Bergvärmepump 400

Kompakt bergvärmepump

CTC EcoPart 400 är en högeffektiv och kompakt värmepump som kan tillgodose uppvärmningsbehovet i villor och mindre industrifastigheter. Pumpen passar perfekt i utrymmen med låg takhöjd och kan kopplas ihop med CTC EcoZenith för att bilda en komplett värmepump med styrning och varmvattenberedning, två saker som inte ingår i EcoPart. Du kan även koppla på en multitank på över 600 liter om behovet finns och upp till tio värmepumpar går att koppla ihop.

Specifikationer:

  • Kompakt men kraftfull
  • För utrymmen med lågt tak
  • Hög verkningsgrad, upp till 80% energibesparing
  • Kan byggas ut för önskad funktion
  • Ingen styrning ingår
  • Ingen varmvattenberedare ingår
  • Klarar varmvattentank på över 600 liter
  • Koppla ihop 10 pumpar för större fastigheter
  • Producerar 65-gradigt vatten
  • Värmekällor: berg, jord eller sjö
  • 43–53 dB(A), låg ljudnivå
  • 400 V
  • A+++
Se pris hos VVS Home.se

Varvtalsstyrd bergvärmepump – fördelar

En varvtalsstyrd bergvärmepump (även kallad inverterstyrd eller frekvensstyrd) varierar pumpeffekten beroende på det aktuella värmebehovet i byggnaden. Det betyder att den går upp i varv bara när det behövs, inte som en konventionell pump som går av och på enligt ett fast schema. Detta innebär att du får lägre driftskostnader och att kompressorn slits långsammare. Den bästa effekten får du när samtliga viktiga delar i bergvärmepumpen varvtalsstyrs, som fläktar och cirkulationspump eftersom den annars eventuellt kan dra lite extra ström.

Kostnad bergvärmepump

När det kommer till kostnad för bergvärmepump bör du vara beredd på att lägga någonstans runt 150 000 kronor för pumpen och installationen. Då utgör installationen ungefär en tredjedel av beloppet. Du kan dock komma billigare undan om du får tag i en bergvärmepump till ett bra pris. Kika in på produkterna ovan så kan du troligtvis sänka kostnaden.

Pris bergvärme

Vad betalar du då för pris för bergvärme i sig, när anläggningen väl är installerad och klar? Du kommer att spara upp till 75% på dina tidigare elräkningar beroende på vilken energikälla du har idag. Använd besparingskalkylatorn från NIBE för att beräkna hur mycket du kan spara.

Hur fungerar bergvärmepump?

En bergvärmepump fungerar så att den utvinner solenergi som har lagrats i berget. För att komma åt energin borras ett hål på 90–200 meters djup. I hålet sänks en slang som innehåller vätska ner. Vätskan drar åt sig värme och pumpas in i byggnaden för att värma upp vattnet i kranar, golvvärme, eller element. Läs mer och se förklarande bilder på energimyndigheten.se.

Kallt inne med bergvärme

Om du upplever att du fått det kallt inne med bergvärme har något gått fel eftersom du även ska kunna dra nytta av bergvärme i minusgrader. Problemet kan eventuellt bero på något av följande:

Feldimensionering

Din bergvärmeinstallation är felaktigt dimensionerad. Något som kan innebära att borrhålet efter några år blivit utkylt eftersom systemet har tagit ut mer energi än sol och grundvatten har kunnat fylla på berget med. Lösningen är i så fall att borra ett nytt hål med rätt dimensioner på systemet.

Sliten bergvärmepump

Det kan också vara så att pumpen slitits ut, något som brukar inträffa efter ungefär tjugo år. Är allt rätt dimensionerat byter du bara ut värmepumpen så håller anläggningen i runt trettio år till.

Installera elpanna temporärt

Du som kan konstatera att något behöver åtgärdas med bergvärmen men inte har tid, råd, eller lust att göra en nyinvestering i form av borrhål eller ny pump kan överväga att tillfälligt installera en vattenburen elpanna. De är både enkla att installera och billiga i inköp. Därför passar de bra temporärt.

Installera bergvärmepump – 6 steg

När du haft installatören på hembesök, godkänt offerten och fått ett godkänt borrtillstånd från kommunen är det dags att installera bergvärmepumpen. Så här brukar det gå till:

  1. Borrutrustningen anländer och utomhusarbetet påbörjas. Beroende på energibehovet borras ett eller två hål på ett anpassat djup.
  2. En slang fylld av köldbärarvätska förs ner i hålet och grävs ner under mark där den går in till huset. Detta för att skydda från frost.
  3. Bergvärmepumpen ställs in i byggnaden och ditt värmesystem, varm- och kallvatten kopplas ihop med den. Har du en gammal panna kan den demonteras nu.
  4. Pumpen ansluts till fastighetens elcentral.
  5. Kollektorslangen kopplas på värmepumpen och nu körs pumpen i gång.
  6. Bergvärmepumpen är i gång och nu är det dags att göra de inställningar som behövs för att anpassa effekt och komfort. Ta hjälp av bruksanvisning eller fråga din installatör om en genomgång.