Hur stor varmvattenberedare behövs?

Hem > Varmvattenberedare

Hur stor varmvattenberedare fastigheten behöver ha bestäms först och främst av familjens dusch- och eventuella badvanor, men det finns även annat som kan spela roll. Har du kranar av äldre eller billigare modell kan de släppa ut onödigt mycket vatten och har fastigheten energisparande blandare kan det innebära att hushållet inte behöver en lika stor varmvattenberedare. Tvättar och diskar du ofta kanske du behöver en lite större beredare. Du kan själv räkna ut hur stor varmvattenberedare ni behöver i kalkylatorn nedan.

Köpa varmvattenberedare

Om du har planer på att köpa varmvattenberedare ska du besöka VVS Home.se. De har ett stort utbud där du hittar kända märken i flera storlekar och modeller. Priserna är bland de bästa på marknaden, och med snabba leveranser samt kunnig personal är VVS Home.se vårt toppval när det gäller varmvattenberedare.

Normal vattenförbrukning

Dessa värden kan anses vara normal vattenförbrukning:

  • Dusch: 8–10 liter per minut
  • Bad: 140 liter
  • Diskmaskin (eller handdisk): 15 liter
  • Tvättmaskin: 50 liter

Räkna ut din vattenförbrukning per år

Räkna ut din vattenförbrukning per år genom att fylla i kalkylatorn nedan.

Vattenförbrukning per år (liter):

Årlig vattenförbrukning per person (liter):

Rekommenderad storlek varmvattenberedare (liter):

Hur stor varmvattenberedare till 2 personer?

Använd kalkylatorn här ovan för att beräkna ungefär hur stor varmvattenberedare 2 personer behöver ha just i ert fall. Normalt hamnar förbrukningen någonstans mellan 100–150 liter.

Varmvattenberedare villa

Generellt gäller för varmvattenberedare i villa att den behöver ligga någonstans mellan 170–300 liter för en familj på fyra personer. Beräkna just ditt hushålls vattenåtgång i kalkylatorn ovan.

Varmvattenberedare sommarstuga

Rent allmänt gäller för varmvattenberedare i sommarstuga att den kan vara lite mindre. 55–100 liter kan räcka för en familj. Är du ensam i stugan och inte har en dusch kan det räcka med en 5-liters vattenberedare. Du kan räkna ut ditt behov i kalkylatorn längre upp på sidan.