Hemförsäkring

Hem > Hemförsäkring

En hemförsäkring är något som alla bör ha i sitt hushåll. Hemförsäkringen går in och hjälper dig med ersättning om din bostad och din egendom blir skadat vid inbrott, brand eller vattenskada.

Försäkringen innehåller även ett visst personskydd såväl som ett reseskydd för alla personer som står på hushållet. Det innebär att den täcker upp för dig, eventuell maka/make, sambo och eventuella barn.

På den här sidan kan du läsa mer om hur en hemförsäkring fungerar, vad som ingår och hur du går tillväga för att teckna en hemförsäkring.

Vad är hemförsäkring?

Hemförsäkring är, precis som namnet beskriver, en försäkring som skyddar ditt hem. Det är en trygghet som majoriteten av svenskar har tecknat för att skydda sin bostad och privat egendom.

Om du inte har en hemförsäkring i dagsläget är det hög tid att skaffa en och du kan själv välja mellan olika försäkringsbolag. Det kan variera i vad som ingår och inte för skydd. Det finns både enklare och mer kompletta försäkringar, samt så kallade drulleförsäkringar som fungerar som ett komplement för att skydda värdefulla saker i ditt hem vid eventuella olyckor.

Är du ute efter en hemförsäkring kan du teckna hemförsäkring hos Watercircles som är ett försäkringsbolag som funnits på marknaden sedan 2010. Oavsett om du är ute efter en hemförsäkring för villa, bostads- eller hyresrätt så kan de hjälpa dig. Skulle det vara att dina saker, exempelvis kläder och elektronik, blir förstörda i brand eller stulna vid inbrott får du ersättning från försäkringsbolaget. Dessa rekommenderas dels för att de är värnar om klimat och miljö. De är ISO 14001 certifierade som är miljöcertifiering, och deras försäkringar har kategoriserats som Bra Miljöval. De är även måna om att kunder ska tycka att det är enkelt, trevligt och tryggt att vara kund hos dem. Vill du teckna hemförsäkring bör du välja ett försäkringsbolag som gör det så enkelt och smidigt som möjligt för dig.

Teckna – så här gör du

Att teckna en hemförsäkring är mycket enkelt och du behöver endast ta dig igenom ett fåtal steg. Det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet med hyreskontrakt eller i en villa som du äger. Det enklaste sättet är att:

 1. Teckna en hemförsäkring genom att besöka hemsidan till det försäkringsbolag som du är intresserad av. Ett annat alternativ är att kontakta försäkringsbolaget över telefon.
 2. Se till att ha information om din bostad nära till hands, till exempel antalet kvadratmeter och fullständig adress.
 3. Känn dig trygg med din nya hemförsäkring!

Om du vill ha hjälp med att teckna försäkring i samband med flytt kan du även göra det på jämförelsesajter, så som Compricer.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Vad som ingår i en hemförsäkring kan variera väldigt kraftigt beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och hur omfattande försäkringsskydd du vill ha. Det vanligaste är dock att nedanstående punkter ingår i din försäkring.

 • Egendomsskydd
 • Reseskydd
 • Rättsskydd
 • Ansvarsskydd
 • Överfallsskydd
 • ID-skydd (gäller de flesta försäkringar)

Allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, ingår i vissa hemförsäkringar och i andra inte. Med en drulleförsäkring kan du få ersättning för föremål som går sönder av misstag eller som du själv råkar ta sönder. Det kan till exempel handla om att du spiller kaffe på din dator eller att du råkar sätta dig på dina dyra glasögon.

Försäkring villa

Oavsett om du bor i en villa, lägenhet, fritidshus eller radhus behöver du ha en hemförsäkring, men bor du i en villa eller ett hus behöver du oftast utöka ditt skydd med en så kallad villaförsäkring.

Med hjälp av detta komplement får du en försäkring som är specifikt anpassad efter hus och de situationer och problem som kan uppstå. Här nedan berättar vi mer om hur en villaförsäkring fungerar och vilken försäkringspremie du eventuellt kan komma att betala för din försäkring.

Hem- och villaförsäkring

Det vanligaste är att villaförsäkringen säljs tillsammans med din hemförsäkring, men den går också att köpa till separat. Till skillnad från vanliga hemförsäkringar gäller villaförsäkringen endast ett år i taget och består av flera delar.

Fördelen med att välja en kombinerad hem- och villaförsäkring från ett och samma försäkringsbolag är att du slipper betala dubbla självrisker om olyckan skulle vara framme. Därmed rekommenderas det att teckna hem- och villaförsäkring hos ett försäkringsbolag som har bra villkor för bägge delar.

Bland annat har WaterCircles villahemförsäkring som skyddar dels din villa och ägodelar men även dig och dina familjemedlemmar. Genom att ange försäkringsbeloppet som "fullvärde" kan du till och med få din villa återuppbyggd från grunden om den skulle förstöras, till exempel vid brand. En hemförsäkring för villa är ett måste när olyckan är framme. Med villaförsäkringen kommer du först och främst få ett bra skydd för din tomt och ditt hus, men du får också ett rättsskydd såväl som ett ansvarsskydd. Du kan läsa mer om vad rättsskydd innebär på Rättsakuten och om ansvarsskydd på konsumenternas.se, som är en informationssida som kan ge bra tips om konsumenternas rättigheter, inte minst inom villahemförsäkring.

Villaförsäkring pris

Det finns flera faktorer som kommer vara avgörande för hur mycket din hem- och villaförsäkring är i pris. Tittar vi på snittpriset för en kombinerad hem- och villaförsäkring ligger denna på ca 6300 kronor om året.

Det är dock viktigt att vara medveten om att priset inte är fast och kan variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag. Det finns även andra faktorer som är avgörande för priset, till exempel vad det är för typ av hus du har och hur din livssituation ser ut. Hur omfattande du vill att försäkringen ska vara ligger naturligtvis även till grund för priset.

Fritidshusförsäkring

Äger du ett fritidshus eller planerar du att köpa ett? Då är det viktigt att du också tecknar en fritidshusförsäkring som är specifikt framtagen för ändamålet. Med en fritidshusförsäkring kan du se till att skydda byggnaden om den skulle råkas skadas i samband med naturskador, skadegörelse, läckage, brand eller om du får skadedjur.

Det är inte ovanligt att byggnader som förråd och friggebodar som står på tomten också inkluderas. I fritidshusförsäkringen ingår således skydd för både hus och tomt, samt ett rättsskydd och ett ansvarsskydd. Vissa försäkringar inkluderar även skydd för lös egendom, t.ex. kläder, elektronik eller möbler, men inte alla.

Hitta försäkring för fritidshus

När du ska välja en försäkring för fritidshus är det viktigt att du först gör en ordentlig jämförelse. Idag kan du använda dig av smidiga och opartiska sidor som gör jämförelsen åt dig som exempelvis Insplanet, så slipper du merjobb. Annars hittar du nedan fem stycken försäkringsbolag som erbjuder specifika fritidshusförsäkringar i Sverige som har många nöjda kunder och som är trovärdiga och behjälpliga när du behöver ta kontakt med dem.

WaterCircles

WaterCircles fritidshusförsäkring är ett bra alternativ för dig som vill ha en komplett försäkring som skyddar både hus, tomt och föremål som förvaras i förråd eller uthus. Du väljer ditt eget försäkringsbelopp och får ett maxbelopp på 50 000 för egendom i låst förråd. Ingen ersättning utgår dock för lös egendom.

 • Pålitligt och seriöst försäkringsbolag
 • Erbjuder rättsskydd upp till 300 000 kronor
 • Ger ersättning vid skadedjur

Läs mer om fördelarna med denna typ av försäkring hos Watercircles om fritidshusförsäkring.

Dina Försäkringar

Hos Dina försäkringar kan du försäkra ditt fritidshus på basnivå eller med tillägg. Du väljer själv vilket försäkringsbelopp du vill ha och kan få upp till 200 000 kronor i ersättning för till exempel smycken. Saker i förråd eller uthus försäkras upp till 50 000 kronor.

 • Valfritt försäkringsbelopp
 • Försäkrar både hus och lös egendom
 • Möjlighet att välja olika tillägg

Vill du veta mer om deras försäkring kan du läsa mer på dina.se.

Folksam

Folksam erbjuder både en basnivå och en stor försäkring för fritidshus. Även här kan du själv välja vilket försäkringsbelopp du vill ha och försäkra lös egendom upp till 250 000 kronor.

 • Tryggt och väletablerat försäkringsbolag
 • Möjlighet att samla försäkringar för lägre kostnader
 • Välj eget försäkringsbelopp

folksam.se kan du läsa mer om deras försäkring för fritidshus.

ICA Försäkring

ICA Försäkring för fritidshus är ett bra alternativ för dig som vill ha ett maxförsäkringsbelopp på 500 000 kronor och kunna försäkra smycken med mera upp till 100 000 kronor. Här får du även en försäkring på 50 000 kronor för föremål som förvaras i förråd.

 • Bra försäkringsbelopp
 • Olika försäkringsnivåer att välja mellan
 • Ersätter skador från hussvamp upp till 1 500 000 kronor

Vill du teckna försäkring för ditt fritidshus är det lättast att gå in på ICA:s hemsida.

Gjensidinge

Hos Gjensidinge väljer du själv hur högt försäkringsbelopp för hus och tomt som du ska ha. Gjensidinge erbjuder två olika paket (Lagom och Plus) där smycken och annan lös egendom försäkras upp till 100 000 alternativt 200 000 kronor. Föremål som förvaras i uthus försäkras upp till 10 000 kronor.

 • Trygga försäkringspaket
 • Möjlighet att bestämma beloppet själv
 • Välfungerande kundsupport

Gå in på hemsidan hos Gjensidinge för att läsa mer om deras villkor och om det är rätt försäkring för dig.

Fritidshusförsäkring pris

För att ta reda på hur mycket din fritidshusförsäkring kommer att kosta dig behöver du först efterfråga ett kostnadsförslag eller använda en räknekalkylator om sådan erbjuds för att få en uppfattning för din fritidshusförsäkring. Priset kan variera och det kan vara svårt att säga hur mycket försäkringen kommer att hamna på, eftersom valet av försäkringsbolag såväl som ditt geografiska område och fritidshusets storlek kan påverka priset.

Ett cirkapris på 100–400 kronor i månaden för ett fritidshus på ca 60 kvadratmeter är inte ovanligt, men för att få ett fast pris behöver du göra en uträkning hos försäkringsbolaget.