Lagra solenergi & hitta solcellsprodukter

Hem > Solenergi och solcellsprodukter

När man talar om att utnyttja solen kanske de flesta tänker på solceller som har blivit allt mer populärt på senare tid, och det med all rätt, men det finns också solfångare och termisk solkraft som omvandlar solens strålar till el och energi. Här kommer vi redogöra för olika sätt att ta vara på solen, både i stor och liten skala.

Hur fungerar en solfångare?

En solfångare är en sorts modul som består av vätskefyllda rör som befinner sig under en glasskiva, där de lägger tätt intill varandra och värms upp av solens strålar. Vätskan som blir uppvärmd förs sedan till en värmeisolerande tank, där det förvaras tills det behövs i exempelvis element.

Vill du beställa eller få veta mer om solfångare kan du besöka värmebaronen.se.

Hur fungerar termisk solkraft?

Termisk solkraft är ett så kallat solenergisystem som enbart är verksamt på platser med mycket sol. Det fungerar som så att en pelare med stora speglar reflekterar, förstärker och riktar solens strålar mot ett slags kärl. Kärlet som också innehåller en vätska av något slag börjar koka, vilket i sin tur driver en värmemaskin som är sammanlänkad med en elektrisk generator.

Om du vill veta mer om termisk solkraft kan du läsa om det i denna SR-artikel.

Vad är solceller?

Solceller kan, med tekniska termer, förklaras som att de seriekopplade kiselceller som finns i solceller omvandlar solljus och fotoner till elektroner; med andra ord – el. Kort och gott är det solcellerna på solpanelerna som omvandlar solstrålarna till el. Den el som har producerats i solcellerna, så kallad likström, går sedan till växelriktaren som gör om strömmen till växelström, som vi sedan kan använda som el i våra hushåll.

Installera solceller

Om du är intresserad av att installera solceller på ditt hus eller din företagslokal är det viktigt att processen går rätt till. Se därför till att läsa på om hur hela installationsprocessen går till och vad det kostar att installera solceller. Ecokraft är ett svenskt företag som installerar solceller på allt från villor opch fritidshus till bostadsrättsföreningar och lantbruksfastigheter. Hela Ecokrafts arbetsprocess genomsyras av ett miljö- och hållbarhetstänk. Solcellerna kommer också med hela 30 års garanti. Dessutom har du möjligheten att välja mellan att installera solceller som är utanpåliggande och fristående eller integrerade i taket. Färg på panelerna kan du också välja, antingen i svart eller aluminiumfärg.

Solcellsprodukter - Lagra solenergi

Det finns också mindre solcellsprodukter som du kan använda i vardagen och som gör att du kan utnyttja solljuset och energieffektivisera på egen hand. Kanske kommer du att tänka på solcellsdrivna miniräknare, men det finns mer än så. Här har vi listat några smarta och omtyckta solcellsprodukter som fungerar smidigt.

Solcellsladdare

För långa dagar på stranden eller för fricamping (det vill säga utan tillgång till el) är en solcellsladdare perfekt att ha med. Här har vi listat två olika solcellsladdare, en lite större och en lite mindre.

1

Linocell Solcellsladdare 20 W

Denna solcellsladdare är ultimat för den som mycket och ofta befinner sig i situationer utan el, det finns nämligen gott om plats att ladda flera enheter på en och samma gång. Det finns närmare bestämt tre USB-portar. Dessutom kan denna solcellsladdare fästas på en ryggsäck, och kan på så sätt laddas medan man går.

Specifikation
 • 3 USB-portar
 • Mycket bra laddkapacitet
 • Kan fästas på ex. ryggsäck
 • Pris ca: 600kr
Här hittar du Linocell Solcellsladdare 20 W
2

Solcellsladdare / Power Bank 5000 mAh

Detta är en mindre solcellsladdare som kan fästas på ryggsäcken, tältet eller i jeansen. Trots att den är lite mindre kan den ändå ladda två enheter på en och samma gång. Den är dessutom vattenavvisande, och passar därför perfekt på båtutflykter, vilket är ett stort plus.

Specifikation
 • 2 USB-portar
 • Vattenavvisande
 • Kan fästas på t.ex. en ryggsäck
 • Pris ca: 100-200kr
Här hittar du Solcellsladdare / Power Bank 5000 mAh
3

Nomad 10

Denna solcellsladdare är lätt att ta med sig på utflykten eller resan då du lätt kan fälla ihop den och få plats med den i väskan. Den har likt tidigare laddare en hake/hållare och kan fästas på exempelvis en ryggsäck, men den har också ett stativ så att du lättare kan vinkla den mot solen.

Specifikation
 • 2 USB-portar
 • Vattenavvisande
 • Kan fästas på t.ex. ryggsäck
 • Pris ca: 100-200kr
Här hittar du Nomad 10

Solcellslampor – Utomhus

Här har vi listat både billiga och lite dyrare solcellslampor i olika stuk, men de alla passar bra för utomhusbruk. Hitta din nästa solcellsdrivna lampa, lykta eller ljusslinga här.

1

Palma Solcellspollare 4-Pack

Här har du fyra solcellslampor från Star Trading som kan pryda trädgården, altanen eller balkongen för enbart 250 kr. Du sätter bara ner dem i jorden och låter de fånga in solens strålar under dagen. Därefter avger de ett vitt, men ändå varmt, sken som lyser upp hela trädgården.

Specifikation
 • 4 lampor
 • Sken: vit, med varm nyans
 • Pris ca: 250 kr
Här hittar du Palma Solcellspollare 4-Pack
2

Roma LED-solarlampa med glaskula

Dessa Roma-lampor kommer i set om 2 och kommer kunna lysa upp din uteplats i ett härligt varmt sken med sina bärnstensfärgade klot. Detta är en snygg och varm dekoration i både trädgården och på balkongen. Efter en heldags sol kommer de att lysa i upp till 6 timmar.

Specifikation
 • 2 lampor
 • Sken: orange-gult och varmt
 • Pris ca: 120 kr
Här hittar du Roma LED-solarlampa med glaskula
3

Star Trading Solcell lykta Rotang

Om du i stället är intresserad av en lykta som drivs på solceller har vi den här: Star Trading Solcell lykta Rotang. Den finns i antingen vitt eller brunsvart. Den har fått mycket fina omdömen och avger ett fint sken.

Specifikation
 • 1 lampa
 • Sken: gult och varmt
 • Pris ca: 130 kr
Här hittar du Star Trading Solcell lykta Rotang
4

Lindby Hamela LED-solcellsdekorationslampa

Denna klotformade lampa hör till den dyrare klassen men har också förmågan att skifta i 7 olika färger. Den kommer även med en fjärrkontroll, där du kan välja färg, intensitet och om du vill att den automatiskt ska skifta mellan de olika färgerna. Den kan lysa i 8–12 timmar. Den finns också i tre olika storlekar.

Specifikation
 • 1 lampa
 • Sken: 7 olika färger bl.a. vitt, blått, rött
 • Pris ca: 1 135 kr
Här hittar du Lindby Hamela LED-solcellsdekorationslampa
5

Solcellsdriven ljusslinga

Här har vi en mycket fin och vädertålig ljusslinga som drivs på solceller. Den passar perfekt till festen eller middagen. Efter en heldag med sol kan den lysa uppemot 5 timmar. Den är 2,5 meter lång och går att böja som man vill.

Specifikation
 • 1 ljusslinga
 • Sken: gult och varmt
 • Pris ca: 120 kr
Här hittar du Solcellsdriven ljusslinga