Luftvärmepump - Bäst i test

Hem > Luftvärmepumpar

Här listar vi de bästa luftvärmepumparna som finns på marknaden just nu. Dessutom förklarar vi vad skillnaden är mellan olika sorters värmepumpar, hur de fungerar, var du kan och borde ha dem, och såklart vilka för-och nackdelar det finns med respektive värmepump.

Samtliga luftvärmepumpar passar för hemmabruk och i garage, förråd och sommarstuga – kort och gott i alla inomhusutrymmen där du vill ha mer värme.

Luftvärmepump - Test

Vi har valt fram nedanstående luftvärmepumparna baserat på följande kriterier; effekt, kapacitet, ljudnivå, kundnöjdhet, expertutlåtande och pris, i förhållande till tidigare nämna kriterier.

* SCOP-värde = hur mycket en luftvärmepump levererar för varje kW den drar

* SEER-värde = pumpens genomsnittliga energieffektivitet vid luftkonditionering/säsong

1

Panasonic HZ25WKE

Detta är testets bästa luftvärmepump och Panasonics senaste tillskott. Följande modeller är föregångare; HZ25TKE, HE9PKE, HZ9RKE och HZ25UKE. Denna luftvärmepump renar luften till 99 % och är därmed ett utmärkt val för allergiker. Det som är nytt för Panasonic HZ25WKE är att du numer kan styra pumpen med din mobil när du är hemma, tack vare att det finns ett inbyggt wifi. Skulle du vilja styra den ännu längre ifrån kan du köpa till airpatrol som gör att den kan styras genom sms.

Specifikation

 • SCOP-värde på 5,38
 • SEER- värde på 7,8
 • Värmeeffekt: 7,40 kW
 • Värmedrift till: -35 grader
 • Energiklass: A+++
 • Ljudnivå inomhus: 18-44 dB (utomhus: 47db)
Här hittar du Panasonic HZ25WKE
2

Mitsubishi Hero MSZ-LN25(V2GW)

Mitsubishi Hero MSZ-LN25 har kommit för att ersätta den något äldre modellen Mitsubishi luftvärmepump FH35, och visst är den en klar förbättring. Denna modell filtrerar enligt tester bort mellan 94-99 % av bakterier och andra oönskade partiklar. Den har inbyggt wifi och det medföljer en fjärrkontroll, men du kan också styra den med din mobil, i både hemmet och på resan. Ett plus i kanten är att du kan välja mellan fyra olika färger för inomhusdelen.

Specifikation

 • SCOP-värde på 5,2
 • SEER-värde på 10,5
 • Värmeeffekt: 7,40 kW
 • Värmedrift till: -35 grader
 • Energiklass: A+++
 • Ljudnivå inomhus: 19-45 dB (utomhus: 49db)
Här hittar du Mitsubishi MSZ-LN25
3

Panasonic NZ25VKE

Denna modell från Panasonic är också ett omtyckt och populärt val. Anledningen till att den hamnar på en tredjeplats är att den inte tar bort luftburna pollenpartiklar lika bra som de ovanstående pumparna utan hamnar på 76 %, däremot tar den bort bakterier och virus upp till 99 %. Utöver det har den en låg ljudnivå, inbyggt wifi och en upplyst LED-display. Dessutom har den en underhållsfunktion som gör att innetemperaturen aldrig sjunker ner till minusgrader, den är med andra ord perfekt att på landstället.

Specifikation

 • SCOP-värde på 4,7
 • SEER-värde på 7,50
 • Värmeeffekt: 6,3 kW
 • Värmedrift till: -25 grader
 • Energiklass: A++
 • Ljudnivå inomhus: 19-45 dB (utomhus: 49db)
Här hittar du Panasonic NZ25VKE
4

Mitsubishi Electric Solid Ap25

Denna Mitsubishi luftvärmepump är perfekt att ha i garage, förråd eller sommarstuga för att slippa kall och rå luft. Den klarar av att generera värme ner till -20 °C och kan kyla ner varma rum enda ner till 10 grader. Den har ett fläktläge, timer och nattläge som gör att den blir tystare, trots att den är hyfsat tyst även under dagtid. Den har dessutom inbyggt wifi och kan styras genom en app, både när du är hemma och bortrest./p>

Specifikation

 • SCOP-värde på 4,8
 • SEER-värde på 8,6
 • Värmeeffekt: 7,40 kW
 • Värmedrift till: -20 grader
 • Energiklass: A++
 • Ljudnivå inomhus: 19-47 dB
Här hittar du Mitsubishi Electric Solid Ap25

Vad är en luftvärmepump?

En luftvärmepump fungerar ungefär som ett kylskåp fast tvärtom, det vill säga att den tar utomhusluft och omvandlar den till inomhusluft. När luften omvandlas till inomhusluft görs den antingen varm eller kall, beroende på säsong. Det är annars lätt att tro att värmeluftpumpar enbart utger varm luft men så är alltså inte fallet. Men ibland är de bättre på det ena eller det andra.

Köpa luftvärmepump på nätet - Tips

Här under har vi listat saker som kan vara bra att känna till och undersöka innan du bestämmer dig för att köpa en luftvärmepump, för att få ut så mycket värde som möjligt. Avgör också vad som är viktigast för dig, då det kan vara svårt att få alla funktioner i en och samma luftvärmepump.

 • Anpassad för nordiskt klimat
 • Högsta möjliga verkningsgrad (dvs SCOP- och COP-värde)
 • Låg buller- och ljudnivå
 • Energieffektiv
 • Fungera som AC under sommar

Hyra värmepump

Letar er verksamhet efter hyrlösningar för värmepumpar i stället för att köpa? Besök Energyst.se som erbjuder uthyrning av fristående och effektiva värmepumpar som ger både varmt och kallt vatten. Värmepumparna från Energyst är både tysta, enkla att använda och mångsidiga. Ett perfekt val, oavsett användningsområde. Att hyra värmepumpar är praktiskt för allt från industriella processer och evenemang till verkstäder, lager och kontor.

Skillnad mellan olika värmepumpar?

Det finns flera olika sorters värmepumpar bland annat; luftvärmepump, luft/vattenvärmepump, frånluftsvärmepump och bergvärmepump. Begreppet värmepump är ett övergripande namn för alla olika slags värmepumpar som alla har samma syfte, däremot inte samma tillvägagångssätt. Här under har vi listat olika slags värmepumpar där vi har förklarat lite kort hur de fungerar.

Hur fungerar en luft luftvärmepump?

Luftvärmepump är den vanligaste varianten av värmepump, du kan läsa mer om vad en luftvärmepump är under ”Vad är en luftvärmepump?”, lite längre upp på sidan. Luftvärmepumpar kallas för just luftvärmepump för att tydliggöra att den omvandlar just luft, och inte exempelvis vatten.

Specifikation av luftvärmepump:

 • Passar bäst i öppna planlösning – värmen sprids bättre då
 • Lämplig om du förbrukar mer än 15 000 kWh/år
 • Installationskostnad ca: 15 000-20 000kr
Fördelar:
 • Kan användas som AC under sommaren
 • Hållbarhet: 15–20 år om välskött
 • Billigaste värmepumpen
Nackdelar:
 • Ger som minst värme vid -25 °C (bra med alternativ värmekälla)
 • Kräver underhåll (byta/rengöra filter & avfrosta vid -2/-5°C)

Hur fungerar en luft/vattenvärmepump?

En luft-vattenvärmepump opererar till skillnad från en luftvärmepump också med vatten. Den överför varm utomhusluft till vatten till element och värmeslingor som finns i golv.

Specifikation av luft/vattenvärmepump:

 • Passar om man redan har ett vattenburet värmesystem
 • Lämplig om man förbrukar mer än 25 000 kWh/år
 • Installationskostnad ca: 60 000–130 000kr (utan installation)
Fördelar:
 • Mycket jämn temperatur
 • Hållbarhet: ca 15 år om välskött
 • Minskad energiförbrukning
 • Automatisk avfrostning
Nackdelar:
 • Ger mindre värme vid låg temperatur
 • Kräver underhåll

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

En frånluftsvärmepump tar vara på den uppvärmda luft som redan finns i bostaden och ventilerar ut. Värmen i luften används med andra ord för att värma upp vatten och själva bostaden.

Specifikation av frånluftsvärmepump:

 • Passar för lägenhet/välisolerad bostad (och om mekaniskt ventilationssystem finns)
 • Minimum förbrukning för lönsamhet saknas
 • Installationskostnad ca: 60 000–130 000kr (utan installation)
Fördelar:
 • Förbättrar inomhusluften
 • Hållbarhet: ca 10-20 år
 • Minskad energiförbrukning & kostnad
Nackdelar:
 • Ger mindre värme vid låg temperatur – elpatron kan kompensera
 • Kräver underhåll – rengöra filter/slang/ventiler

Hur fungerar en bergvärmepump?

En bergvärmepump kan generera värme genom ett vattenbaserat system för att man borrar ett hål i berggrunden, ungefär mellan 60 och 200 meter ner. För att kunna göra detta krävs det att man bor på en berggrund som är solid, har man inte det men ändå vill ha en liknande lösning kan det vara aktuellt med jordvärmepump eller sjövärmepump.

Specifikation av bergvärmepump:

 • Passar om du har solid berggrund (och vattenburet system)
 • Lämplig om du förbrukar mer än 20 000 kWh/år
 • Installationskostnad ca: 120 000–180 000kr (lägre om du har vattenburet system)
Fördelar:
 • Så gott som underhållsfri
 • Tystgående
 • Hållbarhet: 20-30 år
 • Miljövänlig och hög energibesparing
Nackdelar:
 • Måste ha solid berggrund
 • Hög installationskostnad