0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luftvärmepump i garage eller förråd

Luftvärmepump i garage eller förråd

Senast uppdaterad: maj 16, 2019 @ 09:50

Står du och huttrar när du vallar dina skidor?

Huruvida man ska installera en luftvärmepump i antingen garaget eller förrådet är en fråga som en del stöter på förr eller senare. Jag tänkte att jag skulle spalta upp lite saker som kan vara bra att tänka på, för det är inte alltid så rakt fram som det kanske låter.

För det första så måste man tänka på att om man har ett förråd eller garage som inte är isolerat så lönar det sig inte att försöka värma upp det, då eldar man för kråkorna och energikostnaden kommer skjuta i höjden. Har man däremot ett isolerat garage eller förråd så kan en luftvärmepump i många fall skära ner energikostnaden.

Vad ska man tänka på?

När man väljer en luftvärmepump till ett garage eller förråd så bör man titta upp så att pumpen är anpassad till vårat nordiska klimat, annars kommer utedelen att frysa ihop.

Sen är det inte alla luftvärmepumpar som klarar att hålla den jämna och relativt låga temperatur som många tycker är lagom för dessa utrymmen. Många luftvärmepumpar har en lägsta inställning på ca 16 grader varmt, medan många anser att det kanske skulle räcka med att ha ca 10 grader i garaget. Dessa personer rekommenderar luftvärmepumpar som har underhållsvärme som alternativ då underhållsvärmesinställningen brukar ställa in pumpen på att hålla temperaturen mellan 8 och 10 grader.

Vi håller inte med, och tycker inte att underhållsvärme är tillräckligt bra för att garage. Vi rekommenderar att man ligger så nära 16 grader som möjligt.

Vi rekommenderar att man hellre väljer en för stark värmepump än en som är för svag till garageutrymmen eftersom lufttrycket och temperaturen som pumpen bygger upp medan den jobbar ostört nästan helt försvinner när man öppnar en hel vägg (dvs när garageporten öppnas). Då behöver pumpen jobba hårt ett tag innan utrymmet fått upp värmen igen, har man då en starkare pump med högt luftflöde så går det betydligt snabbare och spar mer energi än om man har en svagare modell.

Det finns lite delade meningar om det egentligen är bra att värma upp ett garage. Fukt och värme tillsammans med smuts är ingen bra kombination i samband med ytor som man vill hålla fria från rost. Ibland tänker man dock inte på att en luftvärmepump dels minskar luftfuktigheten i utrymmet samtidigt som det uppbyggda lufttrycket ser till att pressa ut fukt som kommer utifrån.

Garage och förråd är inte alltid de utrymmen som städas först och luften kan ofta vara dammig, innehålla dofter av olja och ibland även vara unken. En luftvärmepump hjälper till att rena luften från både damm och udda dofter.

Vilka värmepumpar passar bra till ett garage?

Dom starkaste, anser vi.

Men först måste man tänka på att man räknar ut kvadratmeterytan, främst eftersom garage ofta är höga i tak, och att värmen stiger och kylan sjunker. Så räkna aldrig med golvytan, utan räkna på den totala mängden kvadratmeter i utrymmet.

Så varför ska man ha en stark luftvärmepump? 

 • Som sagt, all värme försvinner så fort du öppnar garageluckan.
 • Du kör sedan in en kall bil.
 • Det är med största sannolikhet högt i tak.
 • Det är betydligt sämre isolerat i ett garage än i till exempel en villa.

Allt detta innebär att du måste ha en luftvärmepump som kan börja om från 0 utan några större problem. Och att ha en modell som är någorlunda svag under dessa omständigheter innebär att den med största sannolikhet kommer slita ut sig väldigt fort, och att det inte blir en bra investering i slutändan. 

Vi skulle rekommendera Panasonic modellerna CZ35 och NZ35 för luftvärmepump i ett garage.

 

Panasonic CZ35

(bild ovan visar CZ35.)

Dessa är storleken större än Panasonics “25”-modeller, och vi rekommenderar “35”-modellerna av den anledningen att dom är lite kraftigare, och klarar större ytor. Dessa 2 modeller är i den billigare prisklassen av värmepump, vilket är bra då dom flesta inte vill spendera allt för mycket på sin luftvärmepump i garaget, och du får väldigt mycket för pengarna. 

Ett svar

 1. Mathias Jörgensen skriver:

  Hej! jag arbetar på Räddningstjänsten i Katrineholm. Vi har ett kallgarage med asfalt på mark som vi tänker bygga in till garage med en uppvärmningstemperatur på ca 10 grader.

  Storleken är 12x 12 meter och 6,5 meter högt. Vi har tänkt att isolera väggar och tak samt sätta in industriportar.

  Två frågor. Vi behöver egentligen inte dra nytta av höjden på 6,5 meter utan klarar oss på 4,5 meter. 1. Är det ekonomiskt försvarbart att bygga ett bjälklag över hela garaget och isolera detta för att minska volymen samt uppvärmningskostnad? eller är det klokare att isolera jäms med yttertaket för att spara byggkostnad? men med en högre uppvärmningskostnad?

  2. Behöver man fler pumpar för att klara denna volym?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.