0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Minska din energiförbukning och sänk din elkostnad

Minska din energiförbukning och sänk din elkostnad

  • Solenergi – Det kommer nu fler och fler solenergi system på marknaden som effektivt skapar el till ditt hushåll. Det politiska klimatet ser också mer och mer positivt ut för solenergi som jag nu tror är här för att stanna på fullt allvar. En spännande paketerad Solenergi och uppvärmningslösning hittar du på www.egiva.se
  • Luft/Luft värmepumpen – Luft/Luft värmepumpen är och förblir nr 1 när det gäller att skapa en energibesparing för ditt hushåll. En värmepump är så pass effektiv att den kan omvandla 1 kWh energi till 5-6 kWh värme under optimala förhållanden. Om du till exempel tar ett traditionellt el-element så får du ungefär 1kWh värme till ca 1 kr för 1kWh energi. Med en luft/luft värmepump får du istället ca 5-6 kWh värme för ca 1 kr för 1 kWh energi. Värmepumpen är alltså helt överlägsen traditionella uppvärmningssätt och det är också därför man kan säga att du i princip halverar din uppvärmningskostnad om du har ett traditionellt eluppvärmt hus. På www.e-klok.se – En sajt för energi och klimatsmarta produkter finns energirådgivare som kan berätta mer för dig.
Andra heta tips för att sänka dina elkostnader:
  • Lågenergilampor. Kostar lite mer att köpa per lampa men är mer ekonomiskt. Drar mindre ström och räcker längre. Fungerar i de flesta fall men avger inte alltid samma typ av ljus.
  • Kyl & Frys. Se till att ha rätt temperatur. En kyl ska vara +4C och för frys -18C. För varje minskad grad ökar i regel energiförbrukningen med 5 procent. En full frys drar dessutom mindre energi än en tom!
  • Tvätt. Använd inte torktumlaren i onödan, häng ut tvätten om du har möjlighet och kör fulla maskiner när du tvättar. Har du dessutom en centrifug och torkskåp så se till att centrifugera ofta så behöver inte torkskåpet vara igång lika länge.
  • Diskmaskin. Har olika energiförbrukningsklasser (från A till E där A är bäst). De flesta nya diskmaskiner är idag däremot A- eller B-klassade.
  • Isolering. 15% av värmen försvinner genom taket. Det kan vara värt att se igenom isoleringen i ditt hus.
  • Varmvattenberedaren. Kolla så den är isolerad annars kan det gå åt åtskilliga kWh om året helt i onödan.
  • Uppvärmning. Att sänka temperaturen med en grad kan innebära flera procent mindre i energikostnader.
  • Varmvatten. Dusch, bad, handdisk, tvätt. Ju mer varmvatten desto högre energikostnader. Något man får lära sig och vänja sig vid om man vill sänka sina kostnader genom att spara på varmvattnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.