0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Luftkonditionering och AC

Luftkonditionering och AC

Luftkonditionering och AC

Portabla kylaggregat eller fast monterad luftkonditionering? Det många inte tänker på är att luft-luftvärmepumpen har luftkonditionering som kan kyla ditt hus under sommaren.

Svensk sommar med allt vad det innebär, regniga, svala och blåsiga dagar. Det behövs inte många heta, vindstilla dagar med tropiska nätter, förrän uthålligheten testas. Det är då försäljning av portabel luftkonditionering ökar som mest, det är kris och många ställer sig som förundrad över att det är sommar… Kom sommaren i år igen?!

Portabel luftkonditionering är en enkel lösning för att snabbt kunna kyla enstaka rum. Allt som behövs är ett eluttag och ett fönster eller en balkongdörr för frånluftsslangen.

Ett annat alternativ är en luftkylare. En portabel luftkonditionering som har en löstagbar vattentank. En luftkylare kyler luften genom avdunstning av vatten. Det är smidigt, effektivt och utan frånluftsslang. Dess nackdel är att vattentanken måste kontinuerligt fyllas på.

Portabel AC har ofta en hög ljudnivå, som kan ligga mellan 50-55 dBA, det kan upplevas som störande om den står ett i sovrum. Tipset är att låta aggregatet gå ett par timmar på kvällen för att kyla sovrummet.

Det finns även möjlighet till fast monterad luftkonditionering, det är alltså en luft-luftvärmepump. Alla värmepumpar har en kylkapacitet som är mer effektivt och har en lägre ljudnivå. Det är en bra lösning som även fungerar som ett komplement till ditt befintliga värmesystem.

Kyla är dock svårare att transportera än värme, en luftvärmepump som har en värmekapacitet på 6000 W klarar att värma 150 m2, kylkapaciteten bruka ligga på cirka 3000 W. Det betyder att luftvärmepumpen klarar att kyla cirka 40 m2.

Här finns många olika modeller av luftvärmepumpar och portabel AC.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.