0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Varför ska man ha en luft vatten värmepump?

Varför ska man ha en luft vatten värmepump?

Det här är egentligen inte helt och hållet frågan du ska ställa dig. Anledningarna till att skaffa en luft/vattenvärmepump är många, men det finns inte ett rätt eller fel svar, det handlar mer om rätt eller fel förutsättningar.

Den första förutsättningen är att du redan har ett vattenburet värmesystem. Det är när du redan har rör i din fastighet där vatten kan cirkulera till element och golvvärme för att värma upp ditt hem.

Om det är vad du använder idag så värmer du kanske upp det vattnet med hjälp av fjärrvärme, pellets, jordvärme, elpanna, oljepanna, eller en vedpanna.

Vissa av dom här alternativen är bättre än andra, och vissa av dom har några verkliga nackdelar. Framför allt oljepannor, som i många fall kan vara väldigt dåliga mot miljön. Dessutom kräver bergvärme att du borrar på din tomt, och jordvärme ännu större arbete på tomten. Dessutom är en luft/vattenpump betydligt billigare än sådana installationer.

Dessutom kräver flera av de tidigare nämnda uppvärmningsmetoderna manuellt arbete om du vill värma ditt hus, vilket många anser är ett stort minus.

Och då kommer vi till luft/vatten värmepumpar. Dom är först och främst väldigt bra på det sätt att det inte kräver något manuellt arbete, dom sköter sig själva helt enkelt. Dom är miljövänliga på det sättet att dom använder en annars helt oanvänd energikälla, värmen i utomhusluften, för att värma inomhusluften.

Och en annan självklar fördel är förstås att du får ut varmvatten till hela ditt hushåll med en luft/vattenvärmepump. Och eftersom 80% av driftkostnaderna för en villa är just uppvärmning och varmvatten, så är det självklart en bra investering att se till att man får just dom två bitarna så kostnadseffektiva som möjligt.

Utedelen kan vara relativt högljudd, och dom är sämre passade för dom norra delarna av landet (eftersom det är kallare där, och luft/vattenvärmepumpar använder värmen i utomhusluften), men om förutsättningarna är rätt för ditt hushåll kan det vara den bästa investeringen du gör på länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.