0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fördelarna med frånluftsvärmepumpar

Fördelarna med frånluftsvärmepumpar

NIBE 750 frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepump är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha ett smidigt uppvärmningssystem till ditt bostadshus. Det är ett ekonomiskt alternativ då pumpen återvinner energin i frånluften för att skapa värme. Detta gör också att det blir en mycket miljövänlig uppvärmningsmetod och passar bra för dig som vill göra ett mindre klimatavtryck. Det ger även mycket bra och ventilerad inomhusluft.

  • Hjälper till att byta inomhusluften vilket bidrar till ett bättre inomhusklimat
  • Värmer upp vattnet för ett vattenburet värmesystem samt tappvatten

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

För att förstå fördelarna och nackdelarna med en frånluftsvärmepump kan det vara bra att först förstå hur själva systemet fungerar. Det är egentligen ett enkelt system som arbetar genom en återvinningsprincip. Enkelt förklarat så använder pumpen den energi som skapas när den varma inomhusluften passerar ventilationssystemet i ditt hus. Den behöver alltså vara ansluten till din frånluftsventil i din bostad, samt till elnätet då den drivs på elektricitet.

I frånluftsvärmepump finns en fläkt som vädrar ut ditt hem, mer specifikt så tar den luft från våtutrymmena som finns i bostaden. Ventiler installeras på bostadens ytterväggar, och på så sätt ventileras hela huset. Luften blir uppvärmd och leds sedan tillbaka till pumpen där energi för värme skapas. Denna energi kommer sedan kunna användas till att värma upp ditt hem, genom både ditt värmesystem och varmvatten.

Fördelar med en frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepump är en mycket smidig värmekälla till bostäder och har många fördelar. Eftersom inomhustemperaturer sällan sjunker under 20 grader i Sverige fungerar pumpen att använda året runt, vilket är en stor fördel. Eftersom frånluftsvärmepumpar arbetar enligt en återvinningsprincip blir detta ett kostnadseffektivt uppvärmningssystem för bostäder. Återvinningsprincipen gör det också till en miljövänlig energikälla. Detta kommer även att även bero på vilken energikälla din bostad använder för elektricitet.

En annan mycket bra fördel med frånluftsvärmepump är att den skapar en ett sunt inomhusklimat tack vare att den ger god ventilation till din bostad. Eftersom pumpen består av en fläkt som drar ut luft från ditt hem, kommer hela tiden luften att bytas ut. Detta är speciellt fördelaktigt om det finns faktorer som gör att ni är extra känsliga för luft som inte är ren.

Kostnadsfördel

Frånluftsvärmepump är ett mycket ekonomiskt val jämfört med andra uppvärmningskällor. Exakt vad kostnaden landar på varierar på hur stort uppvärmningsbehov din bostad har. En pump kostar mellan 45 000-90 000 kronor utan installation. Fördelen är sedan att på själva installationen kan du gör ROT-avdrag på 30%. Frånluftsvärmepumpar är alltså ett bra val både för din plånbok och för miljön, och är mycket smidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.