Bygg en energieffektiv tvättstuga

Hem > Bygg en energieffektiv tvättstuga

Att bygga en energieffektiv tvättstuga innebär att du kan spara mycket pengar på elkostnader och samtidigt kan du minska din miljöpåverkan. När du ska renovera tvättstugan hemma eller en gemensam i ett hyreshus eller bostadsrättföreningen vill du planera noggrant för bästa möjliga resultat och vi har massa tips för hur du lyckas.

Hur mycket el förbrukas vid tvätt och tork?

Det går åt cirka 1,2 kWh för att tvätta 8 kilo bomullstvätt i 40 grader och du kan då räkna ut elpriset genom att multiplicera elförbrukningen för en tvätt, exempelvis 1,2 kWh med elpriset per kWh, exempelvis 2 kronor. Det kostar då 2,4 kronor att tvätta en maskin.

En modern tvättmaskin med energimärkning A+++ förbrukar cirka 0,5-1 kWh per tvätt, beroende på temperatur och program. Äldre eller mindre energieffektiva maskiner kan förbruka upp till 2 kWh per tvätt.

Torktumlare är ofta de mest energikrävande maskinerna i en tvättstuga. En energieffektiv torktumlare med värmepumpsteknik förbrukar omkring 1,5-2 kWh per torkning, medan äldre eller mindre energieffektiva modeller kan förbruka mellan 3-4 kWh per torkning. Du kan läsa mer om hur du räknar ut vad din kostnad blir och effektiva sätt att minska kostnaden hos Vattenfall.

Planera tvättstuga

När du planerar att bygga eller renovera en tvättstuga är det viktigt att du väljer energieffektiva tvättmaskiner, gärna med energimärkning A+++ och de flesta moderna maskiner har energisparfunktioner kan anpassa vatten- och energiförbrukningen baserat på hur mycket du fyller tvättmaskinen.

Bygga in tvättmaskin och torktumlare

När du renoverar hemma är det populärt att bygga in tvättmaskin och torktumlare för att skapa en snygg och välorganiserad tvättstuga med smarta lösningar. Det finns några viktiga punkter du bör ta hänsyn till för att renoveringen ska bli så lyckad som möjligt.

 • Mät och planera
 • Välj inbyggbara maskiner
 • Se över ventilation
 • Använd vibrations- och ljuddämpande material

Bokningssystem

Bygger du en gemensam tvättstuga är det viktigt att du installerar ett modernt bokningssystem. Användarna ska kan snabbt få en översikt över lediga tider samt boka och avboka tvättiden med ett knapptryck och inte behöva ta sig ner till tvättstugan. Se till att bokningssystemet har funktioner som underlättar för både användarna och för de som sköter om tvättstugan.

 • Tidsblock för att få tillgång till tvättstugan under rimliga tider
 • Bekräftelse och påminnelser om bokade tider
 • Användarvänlig app eller liknande
 • Administratörer ska ha möjlighet att övervaka bokningar

Energisnåla maskiner

Att välja energisnåla maskiner är det effektivaste sättet att minska energiförbrukningen och därmed era kostnader. Den europeiska energimärkningen visar hur energieffektiva en tvättmaskin eller torktumlare är på en skala från A+++ som är den mest effektiva till D som är minst effektiv. Den innehåller också information om vattenförbrukning, kapacitet och ljudnivå.

Vi har skapat en tydlig översikt för vad du ska tänka på för att välja rätt.

 • A+++ mest energieffektivto
 • A++ näst mest energieffektiv
 • A+ mer energieffektiva än genomsnittet
 • A – D varierande grader av energieffektivitet
 • Energy Star innebär att produkten är extra energieffektiv
 • Svanen märkning uppfyller strikta miljökrav
 • EU Ecolabel är en europeisk milömärkning
 • CE-märkning visar att den uppfyller EU krav
 • Blå Ängeln är en tysk miljömärkning för minimal miljöpåverkan

Tvättmaskin

Energisnåla tvättmaskiner är utformade för att använda mindre vatten och energi per tvätt det minskar driftskostnaderna och är bättre för miljön. En tvättmaskin med den högsta energimärkningen kommer använda upp till 50% mindre energi än standardmodeller vilket gör att kostnaderna blir mycket lägre. När du planerar tvättstugan bör du ta hänsyn till miljömärkningarna och välja därefter.

Torktumlare

Välj en torktumlare med värmepumpsteknik som är mer energieffektiv än en äldre modell. De återanvänder varmluft under hela torkningen vilket leder till mindre energiförbrukning. De flesta moderna maskiner har funktioner som anpassar torktiden efter klädernas fuktnivå vilket förhindrar att maskinen går även efter kläderna är torra, det minskar också slitaget. För gemensamma tvättstugor är torkskåp ett bra alternativ.