0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

AC – allt om Luftkonditionering

AC är bland det viktigaste som man kan ha på en varm sommardag, speciellt med tanke på hur varma somrarna har varit på sistone.

Därför är det viktigt att ha en AC tillgänglig så att man kan kyla ned sig. Dom flesta känner att dom jobbar och presterar sämre när temperaturen är för hög, och att komfortnivån sjunker rejält också.

Därför är det många som är intresserade av att köpa något för att kyla ned sig. Men då kommer man ju till frågan: Vad ska man köpa?

Det finns så mycket att välja på! Här hittar du vad vi anser är dom bästa alternativen för att svalka ned sig.

Fast installerad luftkonditionering

Dom ser ut så här:

fast installerad luftkonditionering

Dessa AC monteras med en innedel- och en utedel och behöver installeras av en certifierad kyltekniker. Det är utan tvekan den sortens luftkonditionering som ger allra bäst kyla på en varm sommardag av alla dessa alternativen.

De har ganska olika kylkapacitet och det är därför viktigt att du tittar noga på specifikationerna, och att du vet hur stor ytan är som den ska kyla ned.

Ett hett tips är att istället installera en luftvärmepump i ditt hem. Anledningen till att detta i många fall är ett bättre alternativ än att köpa en fast installerad luftkonditionering är för att en luftvärmepump alltid har en inbyggd luftkonditionering. Utöver det så värmer den också ditt hem på vintern. Om du värmer upp ditt hem med direktverkande el och installerar en luftvärmepump så får du dels en varmare temperatur inomhus på vintern, och du sparar massor av pengar i uppvärmningskostnader vintertid. Och du får ändå din AC på sommaren! Läs mer om detta nedantill.

En annan populär sorts AC är:

Portabel AC

Dom ser ut så här:

En portabel AC är självklart enklare och billigare att köpa än en fast installerad luftkonditionering, och den stora fördelen är förstås att du kan flytta omkring den väldigt enkelt. Dessutom så kan du bara förvara den utan att den syns under vinterhalvåret.

Portabel AC ger väldigt bra kyla, och den stora fördelen jämfört med luftkylare och fläktar är att du faktiskt kan ställa in hur många grader du vill ha i ditt rum.

Dessa sorters AC har en frånluftsslang, som du måste leda ut genom ett fönster eller liknande. Anledningen till det är för att den suger ut den varma luften i rummet raka vägen till utomhusluften.

Om du vill så kan du köpa till en så kallad AirLock till din portabla AC, som du sätter på ditt fönster för att ha fönstret “stängt” trots att du leder ut din frånluftsslang genom den.

Det ser ut så här:

Airlock för portabel AC

Det är ett väldigt populärt alternativ för dom som använder sig av portabel AC.

Luftvärmepumpar

En luftvärmepump är antagligen det allra bästa alternativet om du bor i villa eller radhus, eller vill kyla ned ditt fritidshus alternativt garage.

Anledningen till varför detta är en så bra investering är för att luftvärmepumpar ger en otroligt stabil kyla till rummet där dom installeras, och om du värmer upp din bostad med direktverkande el så kommer du även att spara tusenlappar med detta alternativ.

Du kommer att spara tusenlappar därför att du även kan värma ditt hem med en luftvärmepump, under hösten och vintern när det är kallt ute. Dom kompletterar dina radiatorer och/eller din golvvärme, och gör att du använder mindre el för att värma upp din bostad.

Så du får en maskin som både kyler ned din bostad med AC under sommaren, och värmer den under vintern. Det är perfekt för det svenska klimatet.

Luftkylare

Luftkylare ger aningen mindre kyla än AC, men har ingen frånluftsslang. Vad detta innebär är att dom inte suger ut värmen ur luften som en AC. Dom kyler istället luften genom att använda vatten och is för att skapa en vattenånga som dom genom en fläkt sprider i rummet.

Denna vattenånga höjer luftfuktigheten i rummet och binder värmen, vilket skapar en känsla av nedkylning i rummet.

Många väljer detta alternativ just för att luftkylare inte har någon frånluftsslang, vilket många anser är bekvämare.

Vi på e-klok rekommenderar en portabel AC över luftkylare om du kan välja, eftersom dom ger en bättre kyleffekt. Dom använder dock lite mer el än en luftkylare.

Men om du absolut inte kan ha en frånluftsslang, då är luftkylare ett jättebra alternativ.

Läs mer om AC