0171 - 66 30 20
info@e-klok.se

Fläkt – Allt du behöver veta

Hur fungerar fläktar?

Fläktar är kända för att inte sänka temperaturen i rummet, och kan därför inte riktigt sägas att dom är till för kyla. Vad dom dock skapar är svalka. Det är därför en fläkt verkligen kan rädda en varm sommardag.

Genom dess blad skapar den ett övertryck på ena sidan, och ett undertryck på andra sidan för att skapa rörelse i luften inomhus.

Så vad som händer är främst 2 saker:

Luften som är närmst din hud är varmare än den omgivande luften, för att den har värmts upp av din hud. För att ge ett exempel har luft som är 2mm ifrån din hud lägre temperatur än luften som är precis vid din hud. Så vad en fläkt gör är att den ständigt förflyttar den varma luften precis vid din hud, som värmts upp av din kroppsvärme, och tar in ny, icke uppvärmd luft, från andra delar av rummet.

Det andra som händer har med svett att göra. Din kropp har svett på sig, och när luft blåses på din hud så drar luften bort små molekyler från vattnet i ditt svett och gör det till vattenånga. För att molekylen ska kunna göra det behöver den bryta några bindningar, och i den processen behöver den ta energi någonstans ifrån. Den tar den energin från din hud, vilket gör att din hud svalkas ned. Och eftersom du fortsätter svettas så pågår denna process så länge du befinner dig i luften som rör sig.

Vilka sorters fläktar finns det?

Dom vanligaste sorterna är dessa:
Kalluftsfläkt
Golvfläkt
Takfläkt
Pelarfläkt
Bordsfläkt
Värmefläkt

Läs mer om fläktar